Arkivfoto

Dement hittades sovande på golvet – långt efter larmet gått

Trots att larmet gått tog det en och en halvtimme innan personal kollade till en boende på ett demensboende. Då låg vårdtagaren och sov på golvet, en händelse om nu anmälts till IVO.

Det var i augusti som rörelselarmet hos en vårdtagare på ett demensboende i Stenungsund gick igång. Trots det dröjde det en och en halv timme innan personal kollade till den boende och då hittade hen sovande på golvet.

Händelsen har nu lex Sarah-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom man menar att det varit en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande. I anmälan kan man läsa att personal kollat till boende cirka en halvtimme innan larmet gick. Anmälaren menar också att övrig personal inte verkat ta larmet på allvar.

Enligt anmälan verkade det inte som att vårdtagaren hade ont någonstans och hen fick hjälp tillbaka till sängen. Efter händelsen ska boendet vidtagit olika åtgärder. Bland annat så ska man sett över larmen så att de fungerar som de ska eftersom de tidigare gått igång av sig självt utan att någon varit i rummet. Man har också informerat personalen om hur man ska agera vid ett rörelselarm.

Kajsa Lind

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar