”Det är ett gigantiskt pussel”

Stock för stock monteras ned, märks noga innan den läggs under tak. Arnes hus i Henån, ett av de äldsta i samhället, ska flyttas till Idre där det byggs upp igen som fritidshus.

Arnes hus, eller Wallins hus som det också kallas, ligger i centrala Henån. Här var det en gång jordbruksmark. Gården som bebyggdes på 1700-talet är en av de tre ursprungliga gårdarna i Henån. Ingen vet exakt då huset byggdes, men det var någon gång i mitten av 1700-talet. I slutet av 1700-talet beboddes gården av Gustav Andersson och hustrun Anna Bertilsdotter. Gustav hade bytt sin gård i Dalby med den förre ägare till Henångården, Petter Nilsson, och fick betala 582 riksdaler riksgäld i mellanskillnad. Petter hade ärvt gården efter sin far skepparen Nils Pettersson, som köpt den av löjtnant Lilja.

– Det är konstigt att huset inte är K-märkt, säger dagens ägare, Markus Herrdin som bor i Örebro.

Markus har fått det gamla huset av Orust kommun. familjen Herrdin har under en längre tid letat efter ett äldre timmerhus som de kunde montera upp på den tomt i Idre de sedan en tid tillbaka äger. Markus är utbildad snickare och har alltid närt en dröm om att få bygga ett eget hus.

– Vi har letat ett tag efter ett äldre timmerhus att bygga i Idre. När vi hittade det här huset på Blocket, som kommunen skänkte bort, svarade vi direkt.

Familjen Herrdin var dock inte först, en annan intressent hade varit snabbare.

– Jag hade en bra känsla ändå, kommunen ringde en tid senare och berättade att de första intresserade dragit sig ur. Vi var då i Göteborg på besök, åkte upp direkt och föll direkt för husets charm.

Markus och hans bror Michael Lindmark håller som bäst på att montera ned huset, timmerstock för timmerstock. Allt har de noga markerat så att huset ska kunna monteras ihop igen. 180 kvadratmeter timmerhus med timmer som är nio tum tjocka ska plockas ned.

– Det är som ett gigantiskt pussel, eller en stor byggsats. Jag har aldrig gjort något sådant här tidigare, så det är ett riktigt äventyr för mig.

I huset har det tidigare funnits flera kakelugnar, här fanns förr en spisgrotta, men inget av det är kvar i dag. Markus är noga med att dokumentera huset under arbetets gång, en dokumentation han även kommer dela med sig av till Orust kommun som tack för huset.

Huset har en lång historia och många Henånbor har någon relation till den gamla gården. Här bodde bland annat Henrik Gustafsson som var framstående båtbyggare och delägare i fraktskutor. Han blev förmögen och köpte gårdar i Kolbuxeröd. Henån-gården övertogs av dottern Catarina, som gett namn till Katarinas väg. Hon hade inga barn och gården uppdelades i tre delar. En del kom att ägas av Axel Rosander, Johan Olsson och senare Knut Wallin. Knut Wallin hade dottern Ann-Britt som bodde där i många år och hade garnaffär i det mindre huset på tomten. Arne Olofsson ägde huset sist och han sålde till Orust kommun i mitten av 2000-talet. Sedan dess har huset använts bland annat som kontor.

Markus Herrdin är intresserad av husets historia och tar gärna emot information och bilder från förr.

– Även om det fortsätter sina dagar i Idre, så kommer historien leva kvar.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olfosson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar