Däck. Arkivfoto

”Det handlar om sin egen och andras säkerhet”

Från den 1 december är det lag på att ha vinterdäck vid vinterlag – trots det delas det varje år ut böter till bilister som kör med fel däck.

– Vädret kan slå om så snabbt, det är bättre att vara säker, säger polisen Thomas Fuxborg.

Det ombytliga vädret med en del snö och halka har troligtvis fått många att redan sätta på vinterdäcken – annars är det hög tid att göra det nu. Från och med i dag är det lag på att ha vinterdäck om det råder vinterväglag.

Hur avgörs det?

– Det är en bedömning som görs av polismannen på plats, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Den som stoppas med fel däck kan få böter. Från januari till mars i år var det 109 personer i landet som fick böter för att de saknade vinterdäck. Hur många som faktiskt kör med fel däck är svårare att säga.

– Det vet vi inte. Jag tänker att vädret kan slå om väldigt snabbt här i södra Sverige. Då är det bättre att vara skyddad och ha däck med bra grepp. Det handlar om sin egen och andras säkerhet, säger Thomas Fuxborg.

Under vintern gör polisen ibland särskilda däckkontroller.

– Precis som det görs riktade hastighetskontroller till exempel, men däckkontroller brukar inte göras lika ofta. Det är varje polisområde som beslutar när och hur det ska göras.

Elvira Linderot

Så här säger reglerna

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Det räknas som vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Polisen gör bedömningen.

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

Relaterade artiklar
Fler artiklar