”Det känns som en nystart”

Från den första januari har Tjörns kommun en ny ekonomichef. Han heter Johan Lindén, är 39 år gammal och ville egentligen från början bli brandingenjör. Senaste stationeringen var Båstad – när han nu kommit till Tjörn, kallar han det lite av en nystart.

Det finns betydligt färre tennisbanor på Tjörn än i Båstad, men det spelar inte Johan Lindén så stor roll – det är nämligen vandring som gäller för hans del. Han betraktar den stora Tjörnkartan på golvet i kommunhuset och hittar utan svårighet områden han betraktar som klart lämpliga för den sysslan.

– Jag spelade fotboll som ung, men numera är det vandring som gäller.

Han sambo har dessbättre samma intresse, och tillsammans reser de också gärna till värmen. Till nån varm ö, med berg att vandra i.

Och på tal om värme, så ville han alltså från början bli brandingenjör.  Fast det blev han inte, så han beslutade sig i stället för att syssla med maskinteknik.

– Men så bytte jag till juridik medan jag funderade på vad jag egentligen skulle syssla med. Och kom på att jag skulle bli ekonom.

Så det blev studier i den stad som såg honom födas, nämligen Göteborg. Han växte upp i Lidköping, men han föddes i Göteborg.

– Jag var klar ekonom 2007, berättar han. Första jobbet var i Alingsås på ett vikariat som sedan blev ett fast jobb.

Från Alingsås bar det till Linköping och sedan till Skara där han hade ansvar för ekonomin på olika avdelningar, innan det bar till Båstad och jobb som kommunens ekonomichef.

Där blev han från 2012 fram till nu. När det alltså är dags att efterträda Katarina Hillberg på Tjörn.

– Man känner igen sig i mycket när man kommer till Tjörn, säger Johan. Ändå känns det som lite av en nystart.

Det är förstås inte så lite som påminner om vad han gjort tidigare. Så här års är det dags att inleda jobbet med budgeten för 2019 och klara av bokslutet för 2017. Saker och hanteringar han garanterat känner igen.

– Ändå är det mycket att sätta sig in i och de två veckor som gått har förstås till stor del bestått i ett bli bekant med platsen och med dem jag ska arbeta tillsammans med. Viktiga delar är ju att hitta ett samarbete och att få folk att trivas, säger Johan Lindén.

Det är spännande förstås – dessutom anser han att han fått bekräftat att det är just så vackert som han mindes det från de korta besök han tidigare gjort i kommunen.

– Just nu arbetar jag mycket för att få koll, säger han. Det är förstås specifika frågor, men också den övergripande kunskap som krävs för att kunna ta det övergripande ansvar som kommer med jobbet.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar