Maria Reimer och hennes varmblodig häst Quanto, som fick avlivas efter en smitningsolycka. Foto: Maria Reimer

”Det övergår mitt förstånd hur man kan lämna en påkörd häst”

Den pensionerade V75-hästen Quanto fick avlivas efter en smitningsolycka på Orust under natten till torsdag. Hästens ägare Maria Reimer plågas av tanken att hästen fått lida under lång tid.

Under natten till torsdag blev Maria Reimers häst Quanto påkörd på länsväg 160 vid Henån. Hästen skadades så illa att den fick avlivas och föraren som körde på hästen smet från platsen.

Läs mer: Häst fick avlivas efter smitningsolycka

Maria Reimer bor i Henån med sina tre barn och hade haft den pensionerade travhästen Quanto i drygt ett år. Hästen, som ”var en riktig V75-häst som vunnit på Solvalla” beskrivs som världens snällaste häst av Maria. Det är med sorg i rösten hon berättar om hur hon fick ett samtal strax efter klockan fyra på natten om att olyckan hade inträffat. Det var gårdsägarinnan till hagarna som Marias hästar Quanto och Felix betade i som ringde och berättade att olyckan inträffat.

– Hon berättade att han hade brutit ben och stod nere vid länsväg 160. Jag fick en chock och slängde på mig kläderna och åkte iväg i bilen. Jag visste ju inte vilken av hästarna det var och det var tusen tankar som for genom huvudet, säger 32-åriga Maria Reimer.

När hon kom fram till olycksplatsen såg hon att ena frambenet hängde och var brutet.

– Han gick bara runt i cirklar och fick stödja på tre ben. Han var väldigt smärtpåverkad och det syntes att han hade ont, säger Maria.

Eftersom hästen vad så illa skadad avlivade en veterinär Quanto på plats. Maria Reimers förstår inte hur någon som kör på en häst kan lämna den att lida. I diket och på vägen syntes synliga spår efter olyckan och Quanto hade blå färg på ena bakbenet, troligen från bilen som körde på honom.

– Personen måste vara helt samvetslös. Man tappar lite hoppet om mänskligheten. Om man har ordning på sina grejer så är det en naturlig instinkt att stanna och larma, en olycka kan hända alla. Men är man påverkad eller inte har ordning på sina grejer flyr man istället, säger hon men menar samtidigt att personen kunde gjort en anonym anmälan.

– Det är iskallt att bara lämna så. Det kunde besparat Quanto onödigt lidande.

Hästen avlivades på plats och ligger nu på en grusväg i närheten av olycksplatsen, under en presenning. Eftersom döda hästar inte får hanteras hur som helst så måste familjen vänta ända tills på måndag eller tisdag innan det företag som hämtar döda hästar kan komma. En alldeles för lång väntan menar Maria som bara vill kunna lämna det hemska bakom sig.

– För oss handlar det om värdighet. Ska han ligga i fyra dagar under en presenning i värmen? Det är både badgäster och boende som går förbi på grusvägen. Jag har en dotter på elva år, jag kan inte säga till henne att han ligger kvar där, säger Maria Reimer.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar