Digital världspremiär för unga filmares webbserie

I morgon, torsdag är det digital världspremiär för webbserien The Role Models som bland annat spelats in på Stenungskolan. Nära ett 80-tal ungdomar från sju orter i Västra Götaland har under hösten samarbetet kring inspelningen av serien.

– Vi hann faktiskt precis, precis bli klara innan de nya hårdare restriktionerna för att träffas trädde i kraft, berättar Kine Boman, vikarierande projektledare för det västsvenska ungdomsprojektet Filmplats.

Ett 80-tal ungdomar i åldern 13-25, varav 14 från Filmplats Stenungsund, har under hösten spelat in webbserien på sju olika platser i Västra Götaland. Förutom Stenungsund har Alingsås, Borås, Göteborg, Lidköping, Skövde och Åmål stått arena för inspelningen.

Ungdomarna har själva stått både framför och bakom kameran, samt samarbetat runt manus och klippning av de sju avsnitten i serien, som i morgon, torsdag börjar sändas via länk på Filmplats hemsida.

– Vi kommer sedan att sända ett avsnitt klockan 19 varje kväll fram till den 16 december. En av våra projektledare kommer då inför visningen också att berätta mer om de som gjort respektive avsnitt, som även går att ses i efterhand fram till årsskiftet, berättar Kine Boman.

Första avsnittet

Vad gäller just det avsnitt som spelats in på Stenungskolan kommer detta att sändas på fredag.

– Det var faktiskt det allra första avsnittet vi spelade in den 3 oktober. Vi har nämligen inte spelat in dem i kronologisk ordning, utan serien börjar faktiskt med det avsnitt vi spelade in allra sist, berättar Kine Boman.

– Just inspelningen i Stenungsund minns jag samtidigt lite extra mycket, eftersom det som var så häftigt, för alla var så himla duktiga. Något även de professionella skådisarna som varit med i projektet reagerade på, fortsätter hon.

Mänskliga rättigheter

För att slutligen berätta lite om själva handlingen i webbserien så få vi i denna möta tre unga skolvikarier som kämpar för att göra sin första kaotiska vecka så bra som möjlig. Detta genom att försöka leva upp till de förebilder de förväntas vara.

– De handlar mycket om att försöka samarbeta, trots olikheter. Det är också något som genomsyrat hela vårt projekt, där vi pratat mycket om både mobbning och mänskliga rättigheter, säger Kine Boman.

– Men vi har också vänt på roller för att se vad som händer om man exempelvis låter en kvinna göra en förväntad manlig roll, eller låter ett barn agera vuxen, fortsätter hon.

Spansk filmfestival

Webbserien kommer sedan om allt går som planerat att visas på en spansk filmfestival i februari.

– Jag blev faktiskt uppringd i måndags med frågan om jag kommer att närvara. Det hoppas jag ju förstås också att jag kan, men det är ju tyvärr alldeles för tidigt att svara på om det är möjligt, säger Kine Boman.

– Den filmpremiär vi tänkt ha på Fregatten nu i veckan fick ju till exempel ställas in på grund av rådande omständigheter. Men jag hoppas ändå att nu vi detta sätt kan nå ut till kanske ännu fler genom att sända digitalt, för på så sätt kan man ju faktiskt följa serien var man än befinner sig.

Camilla Moestedt

camilla.moestedt@otv.se