Djurens välfärd i fokus för mårdälskande zoologen på Orust

Angelica åkte från Orust till Brasilien för att uppleva den unika jätteuttern. – De andra i turistgruppen var mer intresserade av att se jaguarer, säger hon.

Träna fiskar att simma i en viss riktning, aktivera björnar och forska om mårdar. Det är bara några av de arbetssysslor man kan stöta på i zoolog-yrket. Angelica Åsberg i Ellös jobbar som zoolog, ett synnerligen annorlunda karriärsval.

– Intresset för djur har alltid funnits hos mig ända sedan jag var liten, säger Åsberg.

Hon är uppvuxen på Tjörn och nyligen köpte hon en stor hästgård tillsammans med sin sambo i Ellös.

Med en bakgrund som etolog, inte att förväxla med etnolog, är Angelica specialist på djurens naturliga beteenden. Genom att nyttja etologiläran kan man påverka djurens välfärd till det bättre. Denna kunskap togs i beräkning när de köpte hästgården.

– Vi har försökt tillgodosett hästarnas naturliga levnadssätt så mycket som möjligt genom att ge de tillgång till mycket mark och möjlighet att vara utomhus året runt med skydd för väder och vind som de kan gå in i, säger zoologen.

De har även sett till att hästarna är i en större flock och de stora hagarna ger möjliggör för att hästarna kan leta efter mat på egen hand.

– Det är inte helt ovanligt att hästar står ensamma i boxar, spiltor och hagar trots att de är flockdjur. Vi har försökte tillgodose flockbehovet för våra hästar, säger hon.

Angelicas yrke som zoolog innebär bland annat att göra vardagen så bra som möjligt för djur genom att förbättra miljön så mycket för att tillgodose deras naturliga behov både i djurparker samt för sällskapsdjur och försöksdjur.

– Jag tycker det är viktigt att erbjuda en så bra djurvälfärd som möjligt, säger hon.

När frågan om vad hennes favoritdjur är kom svaret omedelbart:

– Uttrar, mårdar, vesslor… Alla djur i mårddjursfamiljen egentligen. De är aktiva, det händer grejer hela tiden och så är de så ettriga och envisa, söta och roliga. Det gillar jag.

För ett par år sedan åkte hon till Brasilien på en fotoresa tillsammans med några andra djurentusiaster. Medan de flesta i gruppen reste för att se jaguarer så reste Angelica primärt för att för att uppleva jätteuttrar och myrslokar. Jätteuttern är ett enormt djur som väger runt 25 kilo och kan bli upp till två meter.

– Vi var ute och gick på kvällen och såg jätteuttern på bryggan. Alla i sällskapet backade, men jag gick bara framåt, jag var tvungen att se den på nära håll. Självbehärskningen försvann helt haha. Det var en helt magisk upplevelse.

Under resan fick hon även bevittna några jaguarer.

– Men den upplevelsen går inte att jämföra med när jag fick se jätteuttern för första gången, säger hon.

Linn Nyrvik

linn.nyrvik@lokaltidningensto.se