Två män åtalas för grov stöld av bland annat båtmotorer efter att polisen genom DNA-spår kunnat knyta dem till platsen. Fotocollage: Arkivbilder

DNA-spår fäller båttjuvar

DNA från en dragkedjekläpp och en textilrem gör att polisen kan knyta två män till en grov stöld av båtmotorer och maskiner i Ellös. Nu åtalas männen vid Skaraborgs tingsrätt.

De bägge gjorde, enligt åklagaren Anna K Johansson, inbrott i båtklubben Ranes lokaler i Ellös och tog där sex båtmotorer, två cyklar, trädgårdsmaskiner och annat gods till ett sammanlagt värde av cirka 440 000 kronor. Inbrottet skedde mellan 8 och 10 oktober ifjol.

De bägge polska medborgarna, 32 och 36 år gamla, åtalas nu för grov stöld. De kunde bindas vid brotten genom att polisen hittat en dragkedjekläpp och en textilrem där de åtalades DNA återfanns. Ytterligare sju vittnen, framför allt drabbade båtmotorägare, ska höras vid en kommande rättegång. De bägge båtmotortjuvarna sitter sedan början av december häktade i Skövde. Åtalet har väckts vid Skaraborgs Tingsrätt i Skövde och det är också åklagare i Skövde som åtalat de bägge.

De bägge förrövarna hade enligt åtalet klippt upp låset till en bom till båtklubbsområdet och sedan tagit sig in i Husvagn- och båtklubben Ranes lokaler i Ellös där man plockat ut och tagit med sig båtmotorerna och övrigt gods.

Båtklubben och enskilda båtägare kräver skadestånd dels för båtmotorerna men också för förstörda portar, lås och annan skadegörelse i samband med inbrottet.

Thomas Andersson, samordnare hos polisen i kampen mot båtmotorstölder, säger att båtstölderna är en organiserad verksamhet där ligor ofta opererar stötvis i Västsverige.

– Vi har bara här i Lysekilstrakten haft tre båtmotorstölder på kort tid och det här är ligor som rör sig runt i Västsverige och som slår till på olika platser. Vi försöker vara på plats snabbt och säkra spår men det är ofta svårt. Det är också viktigt att allmänheten är uppmärksamma på ligor av detta slag.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar