Döda valen visade sig vara en späckhuggare

Det har spekulerats i vilken typ av val som hittades död utanför Mollösund i början av veckan. Nu har en valexpert varit på plats och säger att det handlar om en späckhuggare.

Det var i måndags som räddningstjänsten på Orust fick ett samtal från Kustbevakningen om att en död strandad val höll på att flyta i land vid Mollösund.

Läs mer: En död val hittades utanför Mollösund

Efter fyndet så har det spekulerats om vilken typ av val som det handlar om och blåval, vitval och vikval har nämnts som kandidater. Men efter att valexperten Svante Lysén varit och kollat på valen under onsdagsförmiddagen är hans svar ett annat.

– Det är en späckhuggare, en hane som är sex meter lång, säger Lysén som jobbar på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Hur vanliga är de här?

– Späckhuggare finns här regelbundet, främst under sommaren. Men jag har jobbat sedan 85 på naturhistoriska och jag vet inte att det någon gång under den tiden drivit in en död späckhuggare.

Varför späckhuggaren dött går inte att svara på i nuläget och det är också oklart vad som kommer att hända med döda djuret.

– Det bästa är att bara låta den ligga så att den blir uppäten av andra djur. Men det hänger på doften. Antingen låter man den ligga eller transporterar iväg den, säger Svante Lysén.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se