Arkivfoton

Dömd till stort skadestånd efter brutal olycka

En manlig passagerare fick livshotande skador efter att hans kompis körde ner i ett dike och krockade med ett träd. Nu döms föraren till dagsböter för bland annat rattfylleri men ska också betala ett stort skadestånd till passageraren.

Det var i september 2016 som de båda männen var på en fest på Orust. Den ena av männen skulle hämta sin hund och fick då låna den åtalades bil. På vägen till hans bostad körde mannen själv, men på väg tillbaka var det den åtalade som körde.

I en kurva körde föraren ner i ett dike och krockade med ett träd någon gång på natten. När en kvinna kom förbi larmade hon polis som hittade den åtalade mannen bakom ratten medan passageraren låg utanför bilen.

Passageraren fördes till sjukhus i helikopter med livshotande skador. Han fick vara sängliggande i sex månader efter olyckan och var vid rättegången fortfarande sjukskriven. Även föraren fick åka till sjukhus med bland annat ett brutet lårben och en bruten arm.

Föraren, som är i 25-årsåldern, säger att han inte minns vad som hände under olyckan. Han erkände att han hade druckit öl och hade också 0,3 promille i blodet.

Tingsrätten tog hänsyn till mannens relativt låga promillehalt och att passageraren hävdat att han inte hade åkt men mannen om han verkat påverkad. Därför döms han för rattfylleri och inte grovt rattfylleri. Tingsrätten menar att det är bevisat att han brutit i uppmärksamhet och att det var han som körde bilen. Han döms därför också för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Straffet blir dagsböter på totalt knappt 17 000 kronor.

Utöver det så ska mannen också betala ett skadestånd till passageraren som fortsatt har ont efter olyckan. Mannen ska därför betala knappt 104 000 kronor.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar