E colibakterier på badplats – kan orsaka magsjuka

E colibakterier, som tros komma från avföring från kanadagäss, hittades i vattnet vid Nösnäs badplats i fredags och nya prover från måndagen visar inte på någon förändring.

Just nu avråds från att bada där då man kan bli magsjuk om man får i sig bakterien.

På fredagen gick Stenungsund ut med information på sin hemsida om att badvattnet på Nösnäs badvatten är otjänligt sedan man hittat e colibakterier i vattnet.

– Vi har tagit nya prover idag (läs måndag) och vi får svar på onsdag, så tills vidare gäller att vi avråder från att bada där, säger Eva Maria Hallberg, tf enhetschef på idrott och anläggning på Stenungsunds kommun.

Kommunen misstänker att bakterien kommer från avföring från kanadagäss.

– Det har varit väldigt mycket fåglar, och väldigt torrt i marken och så kom ett hällregn och då tror vi att fågelbajs spolats med ut i vattnet.

Hon säger att när man fick veta att vattnet var otjänligt har man tagit flera prover och att man bevakar det här och fortsätter med mer provtagningen.

– Vi kommer att hålla på tills vattnet är tjänligt igen.

Kommunen kommer även att kontinuerligt att uppdatera med information på hemsidan och just nu sitter skyltar uppe vid badplatsen som avråder från bad till dess vattnet är tjänligt igen.

Hon uppmanar också att folk ska följa rekommendationer om att hålla avstånd till varandra på alla kommunens badplatser.

– Visa omtanke och undvik smittspridning, säger hon.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se

Catrin Hansson