Elever blev riktiga ljushuvuden

Det blev ljus i den lilla blå LED lampan. Att programmera och koppla för att få ström till lampan var en av delarna då Molekylverkstaden kom på besök.

Under hösten kommer alla elever i årskurs 6 på skolorna på Orust att prova på programmering. I Prosas lärpaket får deltagarna snabbt bygga upp en förståelse för hur tekniken runt omkring oss fungerar och styrs genom att programmera en micro:bit.Initiativet kommer från Orusts Sparbank som bekostar tre lektionstillfällen på vardera två timmar i varje klass där Molekylverkstan i Stenungsund kommer vara pedagogisk resurs. Vid besöket på Molekylverkstan får eleverna lära sig grunderna inom programmering. Detta sker bland annat med hjälp av så kallade Microbits, en form av väldigt förenklad dator som kan programmeras att styra och samverka med flera olika andra elektroniska enheter via USB eller bluetooth.

Alla klasser får innan besöket i Stenungsund träffa Diana Carlsson och Stefan Lottsson som håller i programmeringsundervisningen på Molekylverkstaden. Klass 6 B vid Henåns skola fick i veckan fundera på hur en tänd lampa kan liknas vid en etta och en släkt lampa är en nolla, så kallat programmeringsspråk. Det är språket som vi använder för att skapa dataprogram.

– Vi går igenom allt från att först koppla samman en micro:bit med en dator till att styra trafikljus, fläktar och pumpsystem, säger Diana Carlsson. 

Diana Carlsson, som tillsammans med Stefan Lottsson håller i programmeringsundervisningen på Molekylverkstan, är de som besöker klasserna på Orust. På ett pedagogiskt och underhållande vis lär de eleverna hur de kan få lampor att lysa.

– Kan vi programmera så att lamporna i klassrummet slocknar?

Frågan från eleverna mötte munterhet men visst går det att programmera det mesta, det fick de lära sig av Diana. Erik Wallenlind Hjort tog sig an uppgiften att få ljus i den lilla LED lampan. Han har ett stort teknikintresse och tycker att lektionerna med Molekylverkstaden har varit mycket givande.

– Jag önskar att vi kunde arbeta mer med programmering i skolan. Det har varit jättekul att lära sig mer om möjligheterna att med hjälp av datorn skapa olika saker.

Birgitta Pettersson, VD för Orusts Sparbank ser stora positiva effekter med den utbildning de gjort möjlig.

– Näringslivet efterfrågar arbetskraft med IT-kompetens och det är viktigt att väcka intresset för programmering. Det känns det oerhört kul att kunna erbjuda detta till alla våra barn på Orust. Det ger en möjlighet att prova på, skapa intresse och lära sig grunderna för programmering. Genom Molekylverkstans kompetens kan vi erbjuda en modern och spännande utbildning.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se