Studenter på Billströmska. FOTO: CARIN JACOBSSON

Elever kräver säkrare väg

Eleverna på Billströmska folkhögskolan är oroliga då de går till busshållplatsen eller in till Kållekärr. Vägen saknar belysning, den är smal och krokig.

Länsstyrelsens rättsenhet avslog förra hösten en ansökan om sänkt hastighet från 70 till 50 kilometer i timmen på länsväg 725, Stenkyrkovägen.

– I år är det ännu fler som går utefter vägen. Det är vi, drygt 100 elever, och de ensamkommande barn som bor på flyktingboendet här, säger Josefin Björk i elevrådet.

Hon och flera andra elever kommer ibland med bussen sent på söndag eftermiddag efter att ha varit hemma över helgen. Busshållplatsen ligger på väg 723 strax efter Kållekärr.

– Det är beckmörkt när vi kliver av och ska ta oss över vägen. Jag tittar åt vänster, tittar åt höger och sedan springer jag, säger Josefin Björk.

Skylt saknas

Vägen fram till skolan, Stenkyrkovägen, känns inte heller säker. Det saknas vägren och det är bitvis mycket dålig sikt. Det finns ingen vägskylt som signalerar att det är en skola man passerar.

Bland trafikanterna som kör förbi finns besökare till kyrkogården och de som kör mellan Kållekärr och Skärhamn.

Anton Jannesson var ledamot i elevrådet förra läsåret.

– Yttrandet i beslutet vi fick från polisen var lite underligt. Vi kände då att det inte var mycket mer vi kunde göra, säger han.

Förbi Stenkyrka kyrka, som ligger några hundra meter bort från skolan, är hastighetsbegränsningen 50 kilometer i timmen.

– Varför kan man då inte förlänga den hastighetsbegränsningen förbi skolan? Det skulle man säkert ha gjort om det hade varit en grundskola, säger Anton Jannesson.

En stor oro

Han och övriga elever har i höst fått reflexer av skolan, som också ser allvarligt på trafiksäkerheten.

– Det ska ju inte behöva hända något. Vem man än pratar med på skolan så finns det ingen som känner sig säker, säger Robin Odelberg i elevrådet.

Han tycker det är självklart att eleverna ska känna sig trygga när de promenerar in till Kållekärr för att handla lite, även efter mörkrets inbrott.

– Vi är ju några elever också som har bil. Och jag tycker även som bilförare att det vore bättre med sänkt hastighet, säger Anton.

– Det är dålig sikt bitvis och man vet inte vad som kan dyka upp på vägen, säger han.

På elevrådets önskelista står förutom sänkt hastighet även belysning, framför allt vid busshållplatsen, ett övergångsställe intill hållplatsen och lite tätare med snöpinnar utefter Stenkyrkovägen.

– Om en människa skadas, så är det en för mycket. Det ska inte behöva hända! säger Josefin Björk.

Carin Jacobsson

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar