• Erik Samuelsson från Stenungsund och Elsa Nilsson från Tjörn är med i årets Sommarforskarskola. Foto: Robin Lundström

  Elsa och Erik forskar på sommarlovet

  Sommarlov. Många passar på att sola, bada och umgås med vänner. Andra tillbringar en vecka på Göteborgs Universitet för att lära sig mer om naturvetenskap.

  För andra året i rad deltar 20 elever från årskurs åtta och nio i Sommarforskarskolan, de allra flesta från västkusten och göteborgsområdet. Elsa Nilsson från Tjörn och Erik Samuelsson från Stenungsund har båda hakat på.

  – Jag älskar alla naturvetenskapliga ämnen och matte, det stod om Sommarforskarskolan i tidningen så jag tänkte att jag skulle testa och se om jag kom med, säger Erik Samuelsson.

  Initiativet finansieras av Borealis Social Found och genomförs av Unga Forskare.

  – Vi tycker att naturvetenskap är väldigt viktigt och vill uppmuntra ungdomars intresse för det. Det finns många fotbollsläger och dansläger, men inget för naturkunskap, säger Amanda Raub, koordinator för Sommarforskarskolan.

  Hon berättar att tanken är att få bort kraven på att vara duktig för att syssla med naturvetenskap, därför är det först till kvarn som gäller för platserna. Däremot finns det en kvot reserverad för barn till anställda hos arrangören Borealis, det var så Elsa Nilsson kom in.

  – Jag har alltid varit intresserad och tyckte detta lät roligt, så när mina föräldrar fick höra det från jobbet anmälde jag mig, säger hon.

  Temat för årets aktiviteter är ”Fantastiska Uppfinningar”. Hittills har de hunnit prova på att göra tester på människokroppen och bygga egna kameror gjorda av skokartonger. Men mest ser de fram emot senare i veckan, när det är dags att jobba med robotar och programmering.

  – Det är så coolt att de fungerar, man kan bara slå in en kod så gör de som man vill, säger Elsa Nilsson.

  Vill ni jobba med något sådant här i framtiden?

  – Alltså wow, det är väl drömmen! Men jag är kanske lite mer inne på fysik och matte, säger Erik Samuelsson.

  Även Elsa Nilsson har fått mersmak, trots att veckan knappt har börjat.

  – Jag tror jag vill bli ingenjör, så det är ju lite naturvetenskapligt.

  Alice Nordevik

  0303-72 82 29

  redaktionen@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar