Kommunalrådet Martin Johansen (L) summerar mandatperioden och blickar fram mot nästa val. Foto: Lotta Hohner

Elva år på sin post

Flyktingkris, skolprotester och hemtjänstdebatt. Martin Johansen har haft en händelserik mandatperiod så här långt. Framöver vill han få fart på bostadsbyggandet, skapa fler förskoleplatser och förbättra infrastrukturen.

I elva år har Martin Johansen (L) varit kommunalråd i Tjörns kommun. Det mesta är sig likt sedan starten när det gäller det dagliga arbetet, menar han.

– På många sätt är det världens mest omväxlande arbete. Men i och med att vi lägger mer än 80 procent av vår budget på skolan och sociala så är det ju de frågorna det kretsar kring hela tiden, skola, förskola, äldreomsorg…

Sitter du kvar på din post efter valet?

– Ja, det får vi hoppas! Jag ställer i alla fall upp.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit under den här mandatperioden?

– Att vi lyckats hålla en bra kvalitet i vår verksamhet, nästan enligt alla mått mätt. När man tittar på nyckeltal och jämförelsestatistik så levererar vi en väldigt bra skola, omsorg och fritid. Jag är också nöjd med den roll Tjörn haft i infrastruktursatsningar, att vi varit med och drivit på när det gäller Bohusbanan och rondellen i Wallhamn, och arbetar med Tjörnbron.

Vad är du mest missnöjd med?

– Det har tagit för lång tid att få igång byggnationen, att få fram planer och så vidare. Det har inte varit bra, och där måste det börja hända saker.

Varför tar det sådan tid?

– En del råder vi på kommunen över och det är hur lång tid vi tar på oss för att göra saker och ting. En del råder vi inte över, som det här med överklaganstider. Här skulle jag säga att det är en mix. En annan sak som jag är mindre nöjd med är att det tagit väldigt lång tid, och vi är inte riktigt där ännu, att presentera hur skolstrukturen ska se ut framöver. Där måste vi sätta ner foten så att alla ska veta vad det är som gäller.

När gör ni det?

– Tanken är att vi ska gå ut under första kvartalet nästa år och presentera planerna. Skolan är inte något som ska variera år från år, utan vara förutsägbar och stabil över tid.

När det gäller förändringarna inom skolan finns en oro för att de småskaliga skolorna ska försvinna till förmån för en enda jätteskola på Tjörn, hur ser du på det?

– Det kommer aldrig att bli en enda jätteskola för Tjörns grundskoleelever, någonsin. Sedan är det så att vi har bara små skolor på Tjörn, även våra största är små med alla mått mätt. Men det finns en gräns för hur små de kan vara och samtidigt kunna leverera bra undervisning. Sprider du ut det väldigt mycket blir det stora kostnader för lokaler, och det blir svårt att rekrytera. Vi måste se över strukturen, men det kommer inte bli några gigantiska förändringar inom skolan.Det stora som händer är att vi kommer vara tvungna att bygga fler förskolor och anställa fler. Men det är ett angenämt problem.

Vilka tror du blir de tre viktigaste valfrågorna på riksplanet?

– Vård, skola, säkerhet och arbete.

Vilka blir de viktigaste frågorna för Tjörnborna i valet?

– Ungefär samma, är det tråkiga svaret. Det är naturligtvis en bra skola, en bra äldreomsorg. Infrastruktur är viktigt, det märker vi. Och det här med trygghet och säkerhet.

Vem blir tuffaste motståndaren i debatterna?

– Som det är nu kommer den stora skiljelinjen stå mellan alliansen och sossarna såklart. Men i valet går ju alla partier till val var för sig, och även om vi är överens om mycket hoppas jag vi skiljer oss åt på några områden inom alliansen. Annars får väljarna inte lätt att välja.

Är det för lite ideologi i dagens politik?

– Det är trångt i mitten, absolut. Men just kommunpolitik handlar väldigt mycket om praktiska frågor. Var man ska bygga en ny parkering är inte alltid så skitenkelt att lägga särskilt mycket ideologiska värderingar i. Sedan finns saker som skiljer, där ideologin kommer in. Men överlag präglas det mycket av pragmatism. Tittar du på en normal KSAU- lista i valfri kommun och bockar av frågor som är ”ideologiska” blir det inte så många bockar om man säger så.

Vilka är de största problemen som Tjörns kommun behöver hitta en lösning på?

– Infrastruktur, nya förskolor och att jobba med att få hit fler arbetsplaster.

Vilka övriga partier kan ni tänka er att bilda majoritet med efter valet?

– Jag tycker vi har det bra som vi har det nu med alliansen och miljöpartiet. Men det får man se, det är ju valresultatet som styr.

Vilka partier kan ni absolut inte tänka er att styra ihop med?

– Tjörnpartiet känns ganska främmande. De är långt mer extrema än vad SD är, och vill ingenting utan är bara emot. Jag har till dags dato inte hört dem vilja någonting, bara att de är emot saker. Det går liksom inte att styra en kommun på det sättet.

En del tycker det är bra att partiets ledare Gert Kjellberg agerar blåslampa och ”håller koll” på kommunens arbete?

– Gert Kjellberg är förmodligen en av Tjörns dyraste medborgare. Om han, som han brukar påstå, är ute efter att kommunen ska hålla igen med att spendera pengar, så är det så att alla hans överklaganden kostar oerhört mycket pengar. Jag vågar påstå att han är en av de som kostar mest i komunnen för Tjörns skattebetalare.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar