EM i krabbfiske på Orust

Strikta regler och eftertraktade priser. På fredag anordnas EM i krabbfiske för femte året i rad.

– EM står för Ellös-mästerskapet, vi tyckte att namnet passade så bra, säger Rune Ahlquist, ordförande i Föreningen Ellös som arrangerar mästerskapet.

Idén föddes för fem år sedan, när det byggdes en ny brygga på Sörkilens badplats. Tanken var att utnyttja den till något roligt och i anslutning till simskoleavslutningen startades alltså EM i krabbfiske.

– Intresset är stort, det är många som ringer och frågar om det. Till och med norska badgäster har hört av sig och hoppas på att få komma igen. Det är lite blandat folk, alla är ju välkomna.

Tävlingen är till för barn och går ut på att inom loppet av tjugo minuter fånga så många krabbor som möjligt. Reglerna är strikta, inga håvar är tillåtna och endast musslor tillhandahållna av arrangörerna är godkända.

– Det är bara lina och klädnypa som gäller och föräldrarna får stå bakom ett staket och heja på, säger Rune Ahlquist.

Att fiska i lag är tillåtet, men fångsten delas sedan på antalet lagmedlemmar så att ingen får en orättvis fördel. Rätt ska vara rätt när priset sedan delas ut.

– Förra året kunde man vinna lite krabbspön och spänner, i år får vi se vad det blir, vi har inte bestämt än.

Vad hoppas ni på att få ut av dagen?

– Att vädret blir bra och vi slipper massa blåst, det är lite tråkigt. Tidigare år har vi haft väldigt stor uppslutning, i alla fall trettio-fyrtio som har varit här och fiskat. Det blir en hel del krabbor som dras upp här!

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar