Emelie Wijk Lundberg fick årets Margaretapris

Årets vinnare av Margaretapriset blev silversmeden Emelie Wijk Lundberg. Strålande sol och en vacker motivering, men pristagaren själv var inte på plats.

Idag delades Margaretapriset ut på Sundsby Säteri, ett pris som har funnits sedan 2008 och firar 10-års jubileum i år. Det instiftades av Tjörns kommuns näringsliv i samband med Margareta Huitfeldts 400-års jubileum och till hennes minne delas priset årligen ut till en kvinnlig företagare på Tjörn.

Årets vinnare blev Emelie Wijk Lundberg, silversmed som verkat på Tjörn sedan 2002, med verkstad i Hjälteby och butik i Sundsby. Emelie Wijk Lundberg själv kunde inte närvara på prisutdelningen så istället mottogs priset av Malin Sundberg, Emelies högra hand och lärling sedan åtta år tillbaka.

– Emelie är en förebild för mig. Hon är varm, kreativ och modig. Utan henne skulle jag aldrig ens tänkt tanken att våga jobba som silversmed, säger Malin Sundberg.

Anna Aldegren, näringslivsstrateg på Tjörns kommun, höll ett tal om vikten av att belysa och uppmuntra kvinnliga företagare.

– På Tjörn är det 25 procent av alla företag som ägs och drivs av kvinnor. Tittar man på hela Sverige är det 30 procent.

Prisutdelningen ägde rum i samband med Margaretadagen på Sundsby Säteri, som firas till minne av Margareta Huitfeldt. Förutom prisutdelningen bjöd dagen på musik, guidningar och dansuppvisning. Karl-Magnus och Eva-Britta Drake är två av besökarna som varit med hela dagen.

– Det är ett av de bästa evenemang vi har varit på, väldigt välarrangerat, säger Karl-Magnus Drake.

De kände till priset sedan innan, men kom egentligen för att lyssna på musiken. Andra besökare hade aldrig hört talas om Margaretapriset.

– Har aldrig hört om det, vi visste inte att det existerade förrän du berättade det nu, säger Estelle Ullereng som tillsammans med barnen Matheo, 11, och Stella, 7, kom för att träffa släkten.

Alice Nordevik

redaktionen@lokaltidningensto.se

Margareta Huitfeldt

Margareta Huitfeldt, född 1608, ärvde Sundsby gård som 14-åring och bodde där större delen av sitt liv. När hennes man och barn alla dog unga skänkte hon en stor donation till Göteborgs gymnasium. Fonden skulle bekosta prästutbildning för unga män från Bohuslän. Stiftelsen finns fortfarande kvar och Hvitfeldtska gymnasiet är idag ett av Göteborgs största.

Relaterade artiklar
Fler artiklar