En person räddades från sjunkande fiskebåt

En fiskebåt började ta in vatten utanför Tjörn på söndagsmorgonen. Sjöräddningssällskapet och kustbevakningen larmades ut och kunde rädda skepparen från båten som sjönk.

Klockan var 08:54 när Sjö- och flygräddningscentralen fick in larmet om en person som behövde hjälp väster om Härön på Tjörn, ungefär fyra sjömil söder om Måseskär.

– Det är en fiskebåt som tar in vatten och pumparna håller inte riktigt, de gick varma av någon anledning. Båten blir tyngre och tyngre och det är en person ombord som behövde hjälp, säger Johan Ahlin, sjöräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Sjöräddningssällskapet på Käringön och kustbevakningen larmades till platsen och första enheten var på plats vid tjugo över nio.

– Vi fick igång våra pumpar och försökte rädda båten, men insåg snart att det inte skulle gå. Den tog in för mycket vatten och det fortsatte bara att stiga. Då fokuserade vi på att få över den person som befann sig i båten till vår båt. Båtar är ju när allt kommer omkring bara materiella ting, vi måste fokusera på människor, säger Anders Bagge, stationsansvarig på Sjöräddningen Käringön.

Mannen som räddades ur båten var oskadd och lugn, säger Anders Bagge.

Det är oklart vad som låg bakom olyckan.

– Själva orsaken vet vi inte och någon förundersökning är heller inte inledd från vår sida. Det verkar vara en olyckshändelse som slutade väl, säger Karin Markhede, kommunikatör på Kustbevakningen.

Båten som är tolv meter lång ligger nu på 37 meters djup och Kustbevakningen har varit på plats och kommer även fortsätta bevaka platsen ur miljösynpunkt.

– Vi var nere med robot igår och det verkar i nuläget inte vara någon risk för att olja ska läcka ut. Men vi kommer fortsätta att patrullera platsen.

Kommer båten att bärgas?

– Det är än så länge oklart, det håller på att redas ut vem som är ansvarig för den frågan.

Kajsa Lind

Lotta Hohner

Jacob Humlén

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar