Ett hus för Orusts unga

Tårtorna gick åt i en rasande fart då nya Ungomens Hus hade smygpremiär. Över hundra ungdomar minglade i lokalerna som de själva varit med och utformat.

Fritidsgården i Henån har under sommaren och hösten fått en ordentlig ansiktslyftning. Kommunens satsning på ungdomarna och ett ungdomens hus visade sig bli just så lyckat som alla hoppats. Den gamla villan har byggts om. Fritidsenheten har flyttat från kommunhuset och har nu sina kontor i Ungdomens hus. En utbyggnad är planerad.

Läs mer: Miljonsatsning på ungdomarna

– Vår tanke är att det ska bli en vinkel på huset med ytterligare yta där vi bland annat kan ha uppträdanden. Jag hoppas att den delen kan stå klar till sommaren, säger Malin Andersson, fritidschef i kommunen.

I väntan på tillbyggnaden har Ungdomens Hus öppnat upp som fritidsgård. En smygpremiär lockade över hundra ungdomar. Under tiden gården i Henån varit stängd har ungdomarna varit hänvisade till fritidsgården i Svanesund. Oscar Bylin, Erik Lundqvist och Richard Wiberg är flitiga besökare. De har under stängningen åkt till Svanesund för att hänga med sin kompisar.

– Det funkade väl att åka men det är långt till Svanesund och det var trångt när alla samlades samtidigt. Här i Henån blev det jättefint efter renoveringen, säger Richard.

Ulla Hagman och Hans Hallberg kommer tillsammans med sina kollegor att bemanna Ungdomens Hus. De har båda varit med och arbetat fram hur verksamheten ska se ut.

– Ungdomarna har varit delaktiga hela vägen. Det har varit åtskilliga möten mellan kommun och ungdomar. De unga har varit med under hela byggets gång från ritningar till renoveringen, de har bestämt möbler och tapeter och några av ungdomarna har varit med här inför öppningen och skruvat ihop möbler, säger Ulla Hagman.

Många var nyfikna på det nyöppnade Ungdomens Hus. Över hundra ungdomar kom i veckan för att få en första titt på lokalerna. Det serverades tårta till alla som ville ha, ungdomarna minglade runt, kollade in tjejhörnan, TV-spels soffan och hängde i pysselrummet.

En som var nyfiken på bygget var Bengt Torstensson, som kommunfullmäktiges ordförande kom med en ros till personalen och gratulerade.

– Det har blivit fantastiskt fint här, en bra satsning på kommunens ungdomar.

Huset hålls öppet fler kvällar i veckan men är inte riktigt klart. Ulla Hagman ser fram emot att utveckla huset tillsammans med de unga.

– Det är ju ungdomarnas hus så redan första kvällen börjades det skrivas en önsklista på allt från gardiner, tavlor, olika pyssel som ungdomarna såklart skall få vara med och handla. Nu skall ju hela huset fyllas av ungdomar och aktiviteter flera dagar i veckan.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar