Europa gäster ska uppleva Orusts kultur

Ett vänskapsprojekt där elever och personal får chansen att utbyta erfarenheter och besöka andra länder pågår just nu i Henån.

Henåns skola är från och med detta läsår till och med nästa läsår deltagare i ett Europeiskt samarbete mellan fem skolor. Samarbetet är centrerat kring hållbar utveckling och involverar skolor i Gareoult i södra Frankrike, Valencia i östra Spanien, Iasi i nordöstra Rumänien, Pollina i norra Sicilien, samt Henån i Sverige. En skola per plats.

Under en vecka i maj har Henån besök från dessa skolor.

– 37 elever kommer delta i aktiviteter och uppleva vår kultur. Med sig har de åtta lärare som liksom eleverna kommer att bo i svenska familjer här på Orust, säger Martin Book, lärare vid Henåns skola.

Martin är den lärare i Henån som haft kontakterna med övriga skolor via projektet. Det är tack vare pengar från Europarådet som samarbetet mellan skolorna kunnat bli av. Under veckan som de Europeiska gästerna bor i Henån kommer de få ser hur den svenska skolan fungerar, det blir studiebesök och trivselaktiviteter. En busstur runt ön med stopp i bland annat Mollösund står på agendan liksom ett besök hos Hallberg-Rassy. Mycket tid och engagemang kommer familjerna som öppnat upp sina hem för de gästande eleverna att lägga.

– De ska ha en eloge alla familjer som ställer upp som de gör. Utan dem hade inte projektet kunnat bli möjligt.

Jesus Melero från Spanien har åkt till Henån med en kollega och flera elever. Valecia där han bor skiljer sig mycket från Henån. Skolan där Jesus arbetar har 1000 elever, fler än Henåns skola har. Miljön i och runt skolan i Henån skiljer sig mycket från den Jesus är van vid. I Valencia är det mycket sol, varmt och torrt.

– Det är så mycket grönare här än vad jag trodde. Sverige är så mycket kallare än jag förväntat mig.

Skolan i Spanien har ett annat upplägg än den svenska skolan. Eleverna kan börja redan vid tre års ålder och går i skolan till de är 20 år gamla. Utbildning ses som mycket viktigt och det är vanligt att det är över 30 elever i varje klass.

– Jag tror vi kan ta med oss många idéer från den svenska skolan med hem till Spanien. Ni har hemkunskap och slöjd på schemat, något som inte vår skola har. Det vill jag se om vi kan försöka införa hemma.

Läs mer: Bullbak roade rumäner

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

 

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar