Mia Durys är ungdomshandläggare på LO-distriktet i Västsverige. På fredag kommer hon och hennes kollegor till Stenungsund, Tjörn och Orust för att snacka med ungdomar om rättigheter på jobbet. Foto: Privat

Facket besöker unga sommarjobbare

Just nu pågår LOs kampanj Facket på sommarjobbet. Då besöker facket ungdomar på sommarjobbet för att snacka rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. På fredag kommer LO till Stenungsund, Tjörn och Orust.

I förra veckan drog LO, som är en paraplyorganisation för 14 självständiga fackförbund, igång sin årliga kampanj Facket på sommarjobbet. Under hela sommaren söker LO upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser för att informera om vad de har för rättigheter på jobbet, men också skyldigheter.

Sommarjobbare och extrajobbare hör till dom som ofta råkar illa ut på arbetsmarknaden. Det kan exempelvis handla om svårigheter som för låga eller uteblivna löner, gratis provjobb eller att lönen betalas ut svart.

– Tyvärr är det för ofta som unga utnyttjas i arbetslivet och det är därför den här kampanjen finns. Vi pratar om vad man är skyldig att göra på jobbet men också att man har rätt att få lön, ledighet och bara arbeta ett visst antal timmar. Går man på schema ska man exempelvis ha betalt för hela den tiden som står på schemat, även om exempelvis glassen eller jordgubbarna tar slut, säger Mia Durys, ungdomshandläggare LO-distriktet i Västsverige.

Själva begreppet fackförbund, vad ett sådant är bra för och vad LO är för organisation är för många unga som precis börjat sitt arbetslivet inte känt.

– Står det en polis, sjuksköterska eller militär så vet folk vad de gör och vad det är för yrke. LO har lite uppförsbacke på så sätt, det är inte så känt. Men när vi väl börjar prata om facket är det många som kanske har en mamma eller pappa som är med i facket, säger Mia Durys.

LO är i Göteborgsområdet under veckan och på fredag ska personalen, som utgår från Järntorget i Göteborg, även göra ett besök i Stenungsund och på Tjörn och Orust.

– Vi kommer att skicka ut folk som kollar var det finns exempelvis jordgubbsförsäljare eller campingar där vi vet att det att det finns många unga sommarjobbare, säger Mia Durys.

Totalt kommer LO besöka cirka 10 000 arbetsplatser och samtala med fler än 50 000 ungdomar. Kampanjen är årligt återkommande sedan mer än 15 år tillbaka.

– Nej, jag tror inte att det blivit bättre. Det finns alltid arbetsgivare som gör fel och är dåliga arbetsgivare rent ut sagt, säger Mia Durys.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Ring fackets hjälptelefon

Som en del i LOs sommarkampanj ingår Fackets hjälptelefon. Hjälptelefonen har funnits i över 20 år och dit kan alla ungdomar ringa gratis om fackliga frågor. Numret är 020-56 00 56 och är öppen på vardagar mellan klockan 9 och 18. Fackets hjälptelefon finns också på Facebook där man kan ställa sin fråga.

Relaterade artiklar
Fler artiklar