• Anna Selse, fabrikschef, och Marie-Louise Johansson, miljöspecialist, på Borealis konstaterar att företagets utredning av den sotande facklingen i mitten av augusti snart är klar. FOTO: INGEMAR HAMMARSTRÖM

  Facklingen snart utredd

  Nu närmar sig det datum då Borealis ska vara klar med utredningen om vad som egentligen hände den 15 augusti. Då facklade företagets kracker sotande i två och en halv timme.

  – Det var ingen rolig dag, säger Anna Selse, fabrikschefen. Vår utredning ska vara klar under den här månaden men vi kan inte se att vi har gjort något fel.

  Läs mer: Länsstyrelsen kräver utredning

  Läs mer: Sotande fackling har filmats

  Elbolagen genomför parallellt en utredning om vad det var som hände.,

  – Det blev en tvåfasig kortslutning i den reguljära strömförsörjningen vilket är väldigt ovanligt, säger Anna Selse och Marie-Louise Johansson, miljöspecialist på Borealis. Vi har gjort mycket för att minska antalet tillfällen av facklande sotning och antalet störningar i produktionen.

  Fullföljt

  Selse och Johansson säger att Borealis fullföljt sitt kontrollprogram enligt de villkor som är ställda.

  De får medhåll från kontrollmyndigheten:

  – Vi tänker inte anmäla bolaget till polisen för miljöbrott den här gången, säger Jan Ahlbom, miljöhandläggare på länsstyrelsen och ansvarig för bland annat Borealis miljövillkor.

  Följt reglerna

  – Bolaget har följt de regler som finns och den här gången var det på Vattenfalls stamnät som strömmen försvann. Det ska vara det säkraste nätet i Sverige. Det var inte Borealis fel att Vattenfalls strömleveranser brast.

  Anna Selse har förstås fått kommentarer till det inträffade.

  – Vi tycker naturligtvis inte att detta är roligt, säger hon.

  Det var en kompressor som stannade när strömmen försvann.

  – Vi tvingades att fackla bort produktionen under ett och halvt dygn, säger Selse. Det är naturligtvis inget vi tar lätt på. Men vi lyckades se till så att våra kunder fick ersättningsprodukter ur vårt lager så de blev inte drabbade av vårt produktionsbortfall.

  Det har pratats om att de finns andra sätt att fackla än det som Borealis använder.

  – Vi har utrett den markfackla som föreslagits men kommit fram till att den inte är säker, avslutar hon.

  INGEMAR HAMMARSTRÖM

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar