• Nytt inslag i Stenungsundshems bostadsområden. Fåren följer med sin ägare Lage Ottosson till jobbet. Foto: Annika Sahlin Ottosson

  Får får arbeta i bostadsområden

  Stenungsundshem provar använda sig av två tackor och deras fyra lamm i skötseln av utomhusmiljön och som ett trevligt inslag för de boende. Än har ingen klagat på fårbajset.

  En av bostadsbolagets anställda, Lage Ottosson, har får hemma på sin gård i Ucklum. Han har funderat och pratat om att med dem till jobbet tidigare och i år har det blivit av.

  – Jag har haft den tanken och velat testa det i flera år. Fåren kan hålla rent från sly och landskapet blir mycket öppnare.

  Fåren har fram tills i dag varit i fem av Stenungsundshems bostadsområden. Nu på onsdagen är de och betar av en bergskant i närheten av förskolan på Keplers gård.

  – Det var egentligen inte meningen att de skulle vara med i dag, men de stod och bääade på mig i morse när jag skulle mata dem. Vi har gårdsfika på Kepler i dag och det kan vara ett bra läge för barnen i området och på förskolan att ha lite roligt, säger Ottosson.

  Den som vill se fåren den här veckan får ge sig dit i dag, eftersom det blir sista stoppet.

  – Ja det blir inget mer den här veckan för jag ska i väg och cykla Vätternrundan.

  Fåren kommer förmodligen att följa med flera gånger innan Lage Ottosson tar sin sommarsemester.

  – Det blir inget under min semesterperiod som börjar vecka 28, men det kan hända att de får följa med några gånger fram tills dess. Det är även tänkt att de ska vara med på barnens dag på Hasselbacken.

  Att ha med djuren ut i bostadsområdena innebär också att ha lite extra koll på att de inte far illa.

  – Hällebäcks barn var lite för ivriga. Det var folk som ringde och sa att det var lite stökigt kring djuren så då fick jag åka och hämta dem. Jag tror inte var någon större grej egentligen, det var några killar som ville vara lite tuffa inför några tjejer, säger Ottosson.

  Fåren bajsar små runda kluttar som de lämnar efter sig i mindre högar. Än har inga klagomål om bajset framförts.

  – Nej, vi har dem mest i områden där man kanske inte går omkring så mycket. Vi begränsar också antalet timmar i området, för att minska risken för klagomål på det, säger Lage Ottosson.

  Tackorna och deras ungar har tränas att åka hästtransport som parkeras i de tillfälliga ihagade områdena de flyttas till.

  – Ja nu är de vana. Hästkärran är som är deras trygga hem som de kan gå in i söka skydd om de vill.

  På midsommarafton kommer fåren att vara med vid firandet i Ucklum. Lammen ska då döpas.

  Annika Sahlin Ottosson

  0303-72 82 22

  Fakta får

  Är ett av våra äldsta husdjur.

  Är idisslande och mycket effektiva på att beta. Djuren bidrar till att hålla landskapet öppet.

  Allt fler blir fårfarmare. Produktion av får- och lammkött har ökat fyra gånger. Konsumtionen har ökat från 1 900 ton per år från 1960 till 17 300 ton år 2015.

  Får är ett väldigt socialt djur. Ett ensamt får är ett ledset får. Minst tre eller fyra får behöver gå tillsammans för att de ska känna sig trygga och lugna.

  Det finns omkring 600 000 får och lamm i landet.

  Av de cirka 20 raserna är Gotlandsfåret, Finullsfår, Dorset och Texel.

  Fakta: Jordbruksverket

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar