Kyrkan har många samlingar under julen, men inget firande på själva julafton. FOTO: Kristian Johansson

Färre alternativa firanden

Massor av gudstjänster och samlingar, men för de ensamma som vill fira jul tillsammans har alternativen på julafton blivit färre i år än tidigare.

Kyrkan på Orust har haft som tradition på senare år att ordna ett alternativt julfirande på församlinsghemmet i Tegneby. Men något sådant blir det inte i år.

– Det har byggt på helt ideella krafter, och nu har vi inga ideella som orkar dra i det. Det har varit jobbigt men också roligt så klart. Vi har ingen personal för det, tyvärr, säger kyrkoherde Håkan Helleberg.

Kan komma tillbaka

Han utesluter inte att julfirandet i Tegneby kan komma tillbaka.

– Vi ska ta nya tag vad det lider och hoppas på nästa år igen, säger han.

För de Orustbor som vill träffas i kyrkliga sammanhang och äta en bit mat finns det tillfälle på annandagen i Långelanda, där det blir mässa med jullunch från klockan 12.

I Stenungsund har man tidigare haft ett alternativt julfirande på Hasselgården, men det blir inget där i år.

– Det har varit en områdesfest, inte bara för ungdomar. Vi har låtit lokalen vara tillgänglig i fall någon annan skulle vilja arrangera en sådan fest. Det är ungdomsarbetet som är vårt egentliga uppdrag, säger Evamaria Hallberg, chef för kommunens ungdomsverksamhet.

Fest på nyår istället

– Vi kommer istället att ha öppet på nyårsafton för ungdomar. Det är inte öppet för alla, utan då går vi ut till ungdomar, och så får de anmäla sig. Något sådant nyårsfirande har vi inte haft sedan millennieskiftet.

Kyrkan i Stenungsund har också varit inblandade i firandet på Hasselgården.

– Nu blev det inställt. Men vi har midnattsmässa, och hur många gudstjänster som helst. Vi har luncher varje vecka för de som är ensamma. Vi har det som vi brukar ha. Vår uppgift är att träffa alla som är ensamma, inte bara på jul, säger Margaretha Tovetjärn, diakon i Svenska kyrkan Stenungsund.

Tjörns kyrkor har inget julfirande på själva julafton. Däremot kan man komma och få julgröt efter julottan i Klövedals församlingshem på juldagen. På annandagen blir det julgemenskap i Valla församlingshem med jullunch, musik och gemenskap, efter gudstjänsten, som startar klockan 11.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar