Foto: Shutterstock

Färre företag i konkurs

Antalet företag som satts i konkurs under januari-augusti i STO i år, är betydligt färre än samma period förra året.

På både Tjörn och Orust har konkurserna minskat med 58% under januari-augusti i år. Alltså inte ens hälften så många konkurser har registrerats som under samma period förra året, enligt siffror från Upplysningscentralen.

Intressant är att exakt lika många företag, 33 stycken 2015 och 14 st 2016, har på Tjörn och Orust satts i konkurs under perioden jan-aug.

– Det verkar inte vara något annat än en lustig slump, säger Johanna Westin pr-ansvarig på Upplysningscentralen.

Även i Stenungsund har konkurserna minskat något, cirka 19% från 26 konkurser i fjol till 21 samma period i år. Lars Segelod som är regionschef på Handelskammaren i Fyrbodal säger att svaret på konkursminskningen är enkelt.

– Det lätta svaret på varför konkurserna minskar är för att företagen mår bra.

– Vi har en väldigt bra konjunktur över hela västsverige, den bästa vi haft på 15 år, säger Lars Segelod.

Stora industriella företag i storgöteborg hjälper till att skapa den starka konjunkturen i västsverige.

– Våra västsvenska företag som jobbar med varuexport har klarat sig väldigt bra på den internationella världsmarknaden, och det smittar av sig på hela regionen. Det spiller över på andra branscher och till kranskommunerna runt om Göteborg, säger Lars Segelod. 

En vänding på konjunkturen ser inte han heller inte komma den närmsta tiden.

– Det ska investeras vansinnigt mycket pengar i Göteborg på infrastruktur och bostäder, och det suger åt sig ännu mer positivt för regionen. Dessutom brukar västsverige kunna undvika de djupa dalarna i konjunkturen, jämfört med exempelvis stockholmsregionen som en finanskris hade slagit hårdare mot, avslutar Lars Segelod.

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar