Foto: Mikael Berglund

Fartkamera vid olycksdrabbad korsning förstörd

På måndagskvällen fick polisen i södra Fyrbodal ett larm om en fartkamera som saboterats.

Anmälan kom in strax efter klockan 20 till polisen. Någon, eller några hade då förstört den trafiksäkerhetskamera som finns vid Vrälandskrysset, på länsväg 160 på Orust.

Skåpet hade ryckts sönder, och kameran brutits upp.

– Nu har det hänt igen. Vi hade problem med det här för några år sedan. Då var det lite mer udda skadegörelser. I vissa fall besköt man kamerorna med jaktvapen och det var också vanligt att man sprayade över kameralinsen med färg – så kamerorna inte tog några bilder, konstaterar Håkan Johansson, stationsbefäl på polisen i södra Fyrbodal.

Han säger att motivet kan handla om allt från hat mot myndigheter – till att rädda sitt eget skinn om man kört för fort. Det sistnämnda är dock lönlöst.

– Det funkar inte så. Kamerorna är ständigt uppkopplade. Så fort bilden är tagen så skickas den upp till vår central i Kiruna och lagras där, berättar Håkan Johansson som också beklagar att skadegörelsen sker just vid Vrälandskrysset:

– Där har det historiskt sett varit ett par dödsolyckor. Det har varit motiverat att få ner farten och ha en kamera vid den korsningen.

Inom kort kommer en ny kamera installeras. Polisen har i nuläget ingen misstänkt för skadegörelsen.

Anthon Näsström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar