Fakturerade falskt för flera bröllop. Nu tvingas festföretaget från Stenungsund betala dagsböter. Bild: Arkivbild

Festfirma fakturerade falskt

En festarrangör i Stenungsund får strafföreläggande för att ha förfalskat fakturor för bröllop vid fyra tillfällen. Ett bröllop blev till exempel mäss- och mediearrangemang för 122 500 kronor.

Arrangören får strafföreläggandet för att ha försvårat skattekontroll. Efter att Skatteverket undersökt bokföringen upptäcktes att fyra fakturor för bröllop istället fakturerats som kundevent, mässarrangemang, konferenser och lokalhyra mellan 2013 och 2015. I festarrangörens fall rör det sig om runt 200 000 kronor sammanlagt.

Ekobrottsmyndigheten ger festarrangören villkorlig dom och dagsböter på 4 000 kronor. När vi når honom på telefon är han djupt olycklig över vad han menar är ett misstag som fått oanade konsekvenser.

– Det är något jag aldrig kommer göra om. Jag har inte tjänat en krona på det här och har hållit på med Skatteverket sedan förra året med detta. Det har varit ett helvete, säger han.

Under den aktuella perioden hade han runt 250 fakturor och ärendet gäller fyra av dem. Ekobrottsmyndigheten har valt att ge festarrangörens agerande en låg påföljd.

– Jag har fått lägsta dagsböter. Det drabbar mig väldigt mycket, jag har gått till förvaltningsrätten och kämpat mot Skatteverket som jag tycker gör mer skada än nytta, säger han. 

Ännu ett Stenungsundsbaserat företag har fått strafföreläggande på ett högre belopp i samband med fakturorna. Räkningen för ett kundevent från festarrangören till företaget gällde egentligen företagets ansvarige och dennes egna bröllop. Här blev dagsböterna för försvårande av skattekontroll 18 000 kronor.

Christina Wagner

redaktionen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar