Arkivfoto

Finns det jobb där man inte måste stressa?

 krönika

”Vad kul att Filip och Fredrik pratade om din krönika på TV”, säger tandhygienisten till mig, klockan halv åtta på morgonen, innan hon sänker ner mig i tandläkarstolen för att ta bort lite tandsten.

Läs mer: Sextips från Stenungsund blev riksnyhet

Hej förresten! Jag är sjukskriven igen. Två veckor har jag varit hemma nu. Och på måndag ska jag börja arbeta 50 procent under två veckor. Nej, jag har inte kräkts, har inte feber och har inte brutit benet.

Men min läkare på Reumatologen har sagt att jag inte ska vara rädd för att sjukskriva mig om det blir för stressigt på jobbet. Det svåra är att veta just när det blir stressigt på jobbet. Ofta vet man inte det innan. Men sen efteråt kan man konstatera att Herre Jesus vad stressigt det blev på jobbet nu då. Och då är det ju försent. Lite så har det varit på mitt jobb den sista tiden. Först var det lite stressigt och då tänkte jag att det här går ju bra. Sen blev det lite mer stressigt. Jag körde på och tänkte: ”Wow det här gick ju också bra”. Sedan blev det jättestressigt. Efter den veckan gick det inte bra alls. Det var väl precis där som min läkare på Reumatologen hade velat att jag hade sjukskrivit mig. Innan just den veckan.

Nu är jag i alla fall hemma och vilar mig och jag börjar känna mig redo för att jobba igen. Jag pratade med min chef om det häromdagen. Jobb! Jobb där man inte behöver stressa. Finns det? Jag fantiserade lite om att jobba på ett bibliotek där alla måste vara tysta.

Jag nämnde förslaget för en god vän. Hon berättade att på arbetsplatser som bibliotek, museer och andra offentliga platser får man ringa ambulans eller polis i snitt ett par gånger i veckan. De får ta hand om besökare som inte kan uppföra sig eller som behöver hjälp på ett eller annat sätt. Fy, tänkte jag. Det gäller ju att veta när de där jobbiga personerna kommer och besöker biblioteket så jag hinner sjukskriva mig innan.

Ärligt talat så tror jag inte att det finns något jobb där man inte stressar. I så fall kanske man inte skulle ha något jobb alls. Men det hade förmodligen varit det mest stressiga av allt. Jag blir stressad bara jag tänker på det.

Men jag har gått och funderat. Finns det verkligen ingen arbetsplats där de man arbetar med måste vara helt knäpptysta. Det var då som jag kom på det! Jag ska ju arbeta som Tandhygienist så klart!

Peter Sjöholm

Relaterade artiklar
Fler artiklar