• Firar 20 år i barnens tjänst

  Skilsmässor, psykisk sjukdom, missbruk och våld – det finns många sätt som barn kan hamna i kläm på när vuxnas liv rasar samman. Till Livbojen på Tjörn kan de komma och få hjälp. I år firar verksamheten 20 år.

  Plötsligt ska mamma och pappa inte bo ihop längre – hur ska det bli nu? Vad gör jag när mamma är så sjuk att hon inte orkar ta hand om mig? När pappa blir våldsam och börjar slåss? Finns det någon annan som har det som jag?

  På Livbojen träffar man barn mellan 7 och 20 år som lever ihop med någon som dricker för mycket, använder droger eller är psykiskt sjuk. De får komma och prata med andra i samma situation i stödgrupper. Dessutom har man stödgrupper för barn till skilda föräldrar.

  – Det handlar om att bryta stigmat kring de här frågorna. Det upplevs som pinsamt och jobbigt – något man inte pratar om. Men vi har sett så många modiga barn passera här. Det är fantastisk att se deras utveckling och hur de till slut vågar öppna sig och berätta, säger Elina Johansson, samordnare på Livbojen.

  Nu fyller Livbojen 20 år, vilket firas med att bjuda in till föreläsning med föreningen Maskrosbarn fredagen den 16:e i verksamhetens nya lokaler i Almö Läkarhus.

  – Vi bjuder in pedagoger, Rädda barnen, andra stödgrupper – människor som möter barn och unga i sitt jobb. De som arbetar på Maskrosbarn har ju egna erfarenheter av de här sakerna och kan komma med väldigt bra infallsvinklar.

  Just nu har man tre stödgrupper igång med 4-6 barn i varje. Elina Johanssons råd till unga som har det svårt på olika sätt är att våga ta emot hjälp.

  – Det är bara att ringa oss, man behöver inte säga så mycket. Sedan kan man testa att vara med i en grupp, känns det inte bra är det bara att sluta. Det kan bli bättre, bara ge det en chans.

  Lotta Hohner

  Livbojen

  Finns i Almö Läkarhus och erbjuder stödgrupper en gång i veckan för barn och unga 7-20 år. Riktar sig till barn med anhöriga som missbrukar, lider av psykisk sjukdom eller använder våld samt till barn med skilda föräldrar. Livbojen erbjuder också enskilda stödsamtal. Det är gratis och de som arbetar där har tystnadsplikt. livbojen@tjorn.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar