Fiskar med el efter öring

Ett gäng öringar i olika storlekar, en liten ål och en och annan ”sneaky fucker”. Så kan årets elfiske i Stenunge å summeras.

Elfisket är ett sätt att mäta öringbeståndet, och i förlängningen även miljön, i olika vattendrag. I flera år har Åtta Fjordar och Sportfiskarna på uppdrag av Borealis elfiskat i Stenunge å precis utanför företagets anläggning och på onsdagen var det dags igen. Det är en del av ett kontrollprogram som upprättades efter att Borealis haft ett utsläpp i ån för tio år sedan.

Själva fisket går till så att elektrisk ström leds ned i ån med hjälp av en apparat som ser ut som en stor ögla. Det bedövar fiskarna, samtidigt som strömmen lockar till sig dem så att de blir lätta att fånga upp med håven. Fångsten, på onsdagen bestående av ett gäng öringar och en liten ål, släpps ned i en bunke för att räknas och mätas innan de släpps tillbaka i ån. Minst en öring per kvadratmeter vill man gärna ha, för att kunna kalla det ett bra öringår.

– I år är det lite mediokert skulle jag säga, ett mellanår. Jag kan tänka mig att det landar på mellan 0,7 och 0,8 per kvadratmeter, säger Per-Erik Jacobsen från Sportfiskarna i Göteborg.

Förklaringen kan eventuellt ligga i att de är lite senare ute i år, normalt sett sker elfisket i oktober.

– Det kan vara så att de redan gått vidare, att vi har tajmat lite dåligt. Eller så är det så att det är dåligt lekfiske i år. Det är svårt att säga ännu, säger Per-Erik Jacobsen.

Det ska nämligen vara gott om lekfisk i det här området berättar han. Det är ett typiskt ställe där fisken står och inväntar leksugna partners. En del av hannarna väljer också att bli vad Niclas Åberg på 8 fjordar kallar en ”sneaky”. Det är lite mindre hanar som vid leken har en speciell taktik för att också få komma till i konkurrens med de större hanarna.

– De står och väntar och när kärleksakten är som hetast är de rackarna framme snabbt som attan och sprutar sin mjölke över honans rom. Det är ett sätt att få sprida sina gener trots att man inte är så stor, säger Niclas Åberg.

Årets fiske bjöd också på goda nyheter, från Skedhammarbäcken där de varit och elfiskat tidigare på onsdagen. För två år sedan var den helt död och i princip tom på öring. Förklaringen låg i ett utsläpp från Perstorp oxo. Nu verkar bäcken dock återställd.

– Där var mycket fisk i år, det var roligt att se! Perstorp har ju gjort en hel del åtgärder sedan dess och det verkar ha fungerat, säger Niclas Åberg.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Fakta: Sneaky Fuckers

Är ett begrepp myntat av evolutionsbiologen  John Maynard Smith som beskriver hur så kallade betahannar inom vissa djurarter får para sig genom att utnyttja att alfahannen har sin uppmärksamhet på annat håll. Inom fiskarter, som öringen, innebär det att en större och mer attraktiv hane får honan att släppa sina ägg och en mindre hane står och väntar för att sedan skynda sig fram och befrukta dem i det rätta ögonblicket. Taktiken kallas ibland också ”kleptogami”.