Fissaft och kaffefilter på kemidag

Hon var allt lite busig den där Berta. Sprutade eld inomhus och blandade fissaft – till barnens stora lycka.

Kemiverkstaden som draken Berta bjöd in till lockade över 70 barn mellan sju och nio år till kulturhuset Kajutan på höstlovet. Med Berta kom pedagogen Helena Bååth som på ett lekfullt sätt introducerade kemi för barnen. Berta pratade genom Helena och använde kemi-ord och begrepp som gav barnen riktiga kemiupplevelser där de själva fick experimentera iklädda riktiga vita kemirockar.

Berta som är en handdocka medverkade under hela besöket i Kajutan och inspirerade barnen att komma igång med kul kemi på ett lekfullt sätt. Berta och Helena kommer från NAVET Science Center i Borås.

Berta är drakflickan som älskar kemi och att experimentera. Hon älskar även att spruta eld till barnens stora förtjusning. Nu var det lyckligtvis inte eld som barnen skulle pyssla med utan vatten. Iklädda sina vita rockar fick barnen fundera på om det skulle bli skillnad på vattnet utan sockerbitar jämfört med vattnet som fick 16 sockerbitar i sig.

– Det blir ju mycket sötare, tjoade barnen.

Inte bara sötare skulle det visa sig, det hände även något mer. De olika vattenpytsarna färgades med olika färger. Barnen fick sedan i små rör se vad som hände med vattnet när de använde de olika färgerna. Blandade sig färgerna eller la de sig i olika skikt? Det visade sig att de lilla provröret blev randigt.

– Det handlar om densitet. Densitet talar om hur tungt eller lätt ett ämne är. I det här experimentet jämför Berta densiteten hos vatten och socker, det är saker som finns i hemmiljön, berättade Helena för barnen.

Tre olika lektioner bjöd Berta och Helena in till, alla platser bokades snabbt upp. Nora Lundqvist kom tillsammans med bröderna Alvin och Vidar. Att måla på kaffefilter och se hur färger blandas tyckte de var kul. Nora gillar verkligen kemi, mormor har varit kemilärare och visat barnbarnen några experiment.

– Jag kan tänka mig att bli kemist. Det verkar kul att blanda saker och prova sig fram.

Alvin och Vidar var inte lika imponerade. Fissaften som Berta tagit fram av rödkål fick Alvin att hålla för näsan.

– Jag vill aldrig jobba med kemi, det stinker ju!

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar