Arkivfoto: Shutterstock

Så många skiljer sig i STO-området

Stenungsund hamnar relativt högt i skilsmässostatistiken, på 41:a plats av landets 290 kommuner. Orust och Tjörn ligger betydligt längre ner, på 207:e respektive 239:e plats.

Hösten innebär högtryck på skilsmässofronten. Hur många som skiljer sig varierar mellan STO-kommunerna. 

I Stenungsund skilde sig 128 personer under 2015 vilket motsvarar 6,5 promille av alla över 18 år. På Orust var motsvarande siffra 4,6 promille (57 personer) och på Tjörn 4,1 promille (51 personer), visar statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Stenungsund hamnar också högt i statistiken för Västra Götalands län, på tredje plats av länets 49 kommuner. Orust hamnar på 28:e plats och Tjörn på 40:e.

Av landets alla kommuner hade Stockholmskommunen Botkyrka den högsta andelen nyskilda 2015: 10,4 promille, alltså drygt 10 per 1 000 vuxna. Lägst låg Övertorneå med bara 1,6 promille. 

Flest skiljer sig på hösten

September och oktober hör till toppmånaderna när det gäller inlämnade skilsmässoansökningar till tingsrätterna, enligt statistiken. Många söker samtidigt professionell hjälp.

– Vi ser alltid en ökning i vårt arbetstryck under den här perioden. Om du lever i ett trasigt förhållande känns det kanske nära till hands att ta ett sådant här steg när höstmörkret kommer, allt blir ju lite tyngre då, säger Lena Cronqvist, familjerådgivare sedan många år, till Siren.

– Semestern är avklarad och det är lång tid kvar till jul, då passar det bättre på något sätt att ta tag i de här svåra frågorna.

Storstaden ger anonymitet

De stora regionala variationerna förklaras enligt SCB bland annat av skillnader i befolkningssammansättning och giftasmönster. Lena Cronqvist lyfter samtidigt fram storstadens valfrihet och anonymitet som en viktig faktor.

– På landsbygden är det mer social kontroll och fortfarande lite mer av ett tabu att skilja sig. Men generellt sett är bilden av skilsmässan helt annorlunda idag och många fler vill ha rådgivning. Det viktigaste är att inte skynda sig fram och att verkligen prata med varandra, säger hon till Nyhetsbyrån Siren. 

Birgitta Löwing Kiser och Fredrik Johansson/Nyhetsbyrån Siren

redaktion@lokaltidningensto.se

FAKTA: Skilsmässor

• 45 734 personer i Sverige skilde sig under 2015.

• Skilsmässor är vanligast efter några år. Många av dem som skilde sig i fjol hade gift sig under 2010 och 2011.

• Fler äktenskap upphör till följd av dödsfall än skilsmässa.

• Januari, mars, september och oktober var de månader då flest ansökningar om skilsmässa kom in till tingsrätterna i fjol. 2014 uppvisade ett liknande mönster.

Källa: Statistiska Centralbyrån samt Domstolsverket

Skilsmässostatistik

Relaterade artiklar
Fler artiklar