Arkivfoto

Flera års fängelse för våldtäkt mot barn

En man i 60-årsåldern från Orust döms till ett flerårigt fängelsestraff för våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Flickan var mellan nio och elva när övergreppen skedde.

Mannen var närstående till flickans familj och det var i samband med att mannen var barnvakt åt henne som övergreppen skedde. Händelserna inträffade både i mannens bostad samt i flickans hem.

Läs mer: Åtalas för våldtäkt mot nioåring

Nu döms mannen till tre års fängelse för våldtäkt mot barn samt grovt sexuellt övergrepp. Uddevalla tingsrätt anser att mannen utfört handlingar på flickan, när hon bara var nio år gammal, som är jämförbara med samlag och han därför ska dömas till våldtäkt mot barn. Det ska ha skett inne på en toalett i mannens bostad samtidigt som ett av flickans syskon fanns i huset.

Han döms också för grovt sexuellt övergrepp mot barn efter att ha tagit på flickans könsorgan när hon var tio år gammal.

Mannen frias på två åtalspunkter. Det handlar om ett fall av sexuellt ofredande där det inte går att styrka att händelsen skett innan preskriptionstiden gått ut så ogillas åtalet. Mannen frias även för en åtalspunkt gällande grovt sexuellt övergrepp på barn. Den åtalspunkten bygger på uppgifter helt från mannen och vid huvudförhandlingen i rätten uppgav mannen att han bara hittat på historien. Flickan har inte heller berättat om händelsen och brottet går inte att styrka.

Mannen är sedan tidigare ostraffad. Han ska stanna kvar i häktet fram tills domen vinner laga kraft. Den dömde Orustbon ska betala ett skadestånd på 145 000 kronor plus ränta till flickan.

Minimistraffet för våldtäkt mot barn är två år.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar