Tjörnborna jobbpendlar mest av alla tre STO-kommunerna

Flest jobbpendlare på Tjörn

Tjörnborna är mest villiga i STO-regionen att lämna hemkommunen för jobb. Alla tre kommunerna har dock fler pendlare än snittet i länet. 

Hela 54 procent av arbetskraften på Tjörn pendlar till en annan kommun för arbete, visar en ny undersökning från hyresgästföreningen. Genomsnittet i hela Göteborgsregionen är 36 procent. 

Stenungsund och Orust ligger inte långt efter Tjörn, med 50 respektive 46 procent jobbpendlare. Stenungsund skiljer sig dock genom att ha nästan lika många in- som utpendlare till kommunen. 6 372 personer som bor i Stenungsund pendlar till jobb i andra kommuner, men i gengäld kommer 6 089 jobbpendlare till Stenungsund från närliggande kommuner. Bland dem kommer många från Orust och Tjörn, där Stenungsund är vanligaste kommunen att jobbpendla till följt av Göteborg. 

Även om jobbpendling kan ge möjligheter till bättre jobb och högre lön finns också flera nackdelar. Sämre hälsa i form av högt blodtryck, ökad stress och sämre sömn hos jobbpendlare har bland annat setts i en större studie från Lunds Universitet. Även relationen kan ta stryk av pendlandet. Risken för de som pendlar långt till jobbet att skilja sig är 40 procent högre än för dem som inte gör det, enligt en avhandling vid Umeå Universitet. 

Lotta Hohner

Fakta

Hit går pendlingen

Bostadsort: Orust

Topp tre pendlingsorter: 

Stenungsund (951 personer)

Göteborg (835 personer)

Tjörn (274 personer)

Bostadsort: Tjörn 

Topp tre pendlingsorter:

Stenungsund (1 580 personer)

Göteborg (1 363 personer)

Kungälv (321 personer)

Bostadsort: Stenungsund

Topp tre pendlingsorter:

Göteborg (3 238 personer)

Kungälv (1 040 personer)

Tjörn (450 personer) 

Relaterade artiklar
Fler artiklar