Per Grytter förstår inte hur hans carport på 38 kvadratmeter kan vara för stor, när det finns många normalstora garage i samma område. FOTO: Kristian Johansson

Flyttar efter nekat bygglov

Makarna Grytter lämnar Orust efter att ha blivit nobbade bygglov för carport, trots att det finns ett 20-tal andra garage i området.

– Nu flyttar vi härifrån, så blir det ett fritidshus istället, säger Per Grytter.

2012 köpte Per och Birthe Grytter sitt hus på Rossö utanför Varekil för att använda som fritidshus.

– Vi trivdes så bra så vi flyttade in som permanentboende 2014. Vi totalrenoverade för att kunna bo i huset året runt. Vi behövde något skydd för bilen under vinterhalvåret, och ute på tomten stod ett förråd som vi inte behövde. Så vi rev förrådet, för jag i min enfald trodde att man kunde sätta upp en ersättningsbyggnad där intill. Vi hörde med alla grannarna att det var okej, och så byggde vi en carport på 38 kvadratmeter istället, säger Per Grytter.

Hade behövt bygglov

Det var först efteråt de förstod att de hade behövt bygglov för carporten, oavsett om där stod en byggnad innan eller inte.

– Vi hade en besiktningsman här för vi tänkte lägga om lånen. Han sade att vi hade behövt bygglov för carporten. Då ville vi göra rätt för oss och sökte bygglov i efterhand, men fick avslag på grund av detaljplanen. Vi fattade ingenting, säger Per Grytter.

Fritidsbebyggelse

Detaljplanen visade sig vara från 1969, handla om fritidsbebyggelse och tillåta bostadshus på högst 75 kvadratmeter och ”uthusbyggnad” på högst 15 kvadrat. Då var deras carport på 38 kvadrat alldeles för stor.

– Det finns bevisligen flera garage i området som detaljplanen reglerar, varav fem nybyggen, som alla är större än vad detaljplanen säger.

Per Grytter betonar att han inte är emot att andra får ha garage, utan att det inte är rimligt att gå efter en gammal och inaktuell detaljplan.

– Hur kan man ha en detaljplan från 1969? Saker och ting förändras, säger han.

Flyttar från Orust

Efter bakslaget med carporten har makarna bestämt sig för att flytta.

– Efter det här bestämde vi oss direkt. Vi kan inte bo kvar här. Istället för att vi bor här året runt så får huset bli fritidsboende igen.

Läs mer:Bygglovchefen: ”Har tagits många underliga beslut”

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar