• Uddevalla Tingsrätt. Arkivfoto.

  Före detta kassör fälldes för trolöshet

  En före detta kassör i en förening i Stenungsund fälldes på torsdagen av Uddevalla tingsrätt för trolöshet mot huvudman. Kassören hade under sin verksamma tid fört över nära 200 000 kronor från föreningens konto.

  Pengarna hamnade till en större del på kassörens eget konto men en del av pengarna (cirka 60 000 kronor) betalades in till ett spelbolag där kassören spelat online.

  Tingsrätten konstaterar att det är ostridigt att cirka 200 000 kronor har tagits ut från föreningens konton och av en och samma person. Den före detta kassören har nekat till brott och hävdat att föreningen inte lidit någon skada och att han betalat tillbaka pengar.

  Föreningen gjorde en polisanmälan redan i juli 2012 och sedan har utredningen pågått i flera omgångar, en huvudförhandling har ställts in och det är först nu fem år senare som domen faller.

  Rätten konstaterar att föreningen inte lämnat in någon skadeanmälan till rätten med återbetalningskrav. Samtidigt konstaterar tingsrätten att redan det faktum att den före detta kassören fört över pengar från föreningens konton till sitt eget privata och till ett spelbolag utgör en brottslig handling.

  Tingsrätten konstaterar också att åklagaren lagt ned en andra del av åtalet, nämligen delen om grov förskingring.

  Normalstraffet för trolöshet mot huvudman är sex månaders fängelse men med hänsyn till att det tagit så lång tid innan dom fallit anser tingsrätten att det är rimligt med villkorlig dom och dagsböter 50 x 250 kronor alltså 12 500 kronor. Kostnaderna för försvaret i målet – 323 000 kronor – stannar enligt domen på staten.

  Tilläggas ska att en huvudförhandling i målet fick ställas in på grund av brister i utredningen.

  Lasse Andrée

  0303-72 82 28

  redaktion@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar