Lotta Karlsson

Föreningen som ger guldkant på tillvaron

Jul och nyår förknippar nog de flesta med att man ska ha det mysigt med familjen och vännerna.

Men hur är egentligen julen för de som inte har någon att fira med? Ja… för många är julen snarare en tid som är förknippad ensamhet. Det vill ideella föreningen Henåns Guldkant ändra på. För andra året i rad arrangerar föreningen julbord för äldre, ensamma och för dem som behöver lite extra.

– Syftet är att nå de ensamma eller dem som på annat sätt är i behov av lite omtanke och ge dem en liten jul känsla, säger Lotta Karlsson som är en av de aktiva i föreningen.

Henåns Guldkant har sitt julbord på ett café i Henån på måndag. Förra året ställde Orust kommun upp med lokaler i Kaprifolgården, i år lånar föreningen det lokala cafét i Lunden ut platsen.

– Förra året var första gången vi hade julbord. Det var ett otroligt stort engagemang från privatpersoner och företagare som ställde upp med mat, julklappar, blommor och framförallt sin tid.

Henåns Guldkant är en ideell förening som klarar verksamheten tack vare bidrag och sponsring. Föreningen har startats för de äldre och utsatta i Orust kommun. Förra årets julbord följdes av en sommaraktivitet i form av trevligt umgänge och korvgrillning i Henåns hamn. Under sommarens karneval deltog föreningen i karnevalståget där de hamnade på prispallen, vinstpengarna gick direkt in i föreningens verksamhet.

– Vi är till för att ge just en guldkant på tillvaron. Det är många äldre som är ensamma, då kan ett julbord och en liten julklapp bli just guldkanten i vardagen.

Vid julbordet på måndag kommer OA och hans ukulelegrupp att underhålla. Den som vill vara gäst vid julbordet måste föranmäla sig.

– Alla är hjärtligt välkomna men för att vi ska kunna planera mat måste vi veta vilka som planerar att dyka upp, säger Lotta Karlsson.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar