Förskolan där barnen blir planetskötare

Skogsbackens naturförskola i Svenshögen är på väg att bli kändis.

– Nu när vi fått kommunens miljöpris känner vi oss riktigt uppmärksammade. säger Anette Larsson, förskolechefen och ler. Vi tycker att vi är förtjänta av det. Det känns som om intresset för att placera sina barn här ökar.

Skogsbacken har ett upptagningsområde som omfattar Svenshögen och Ucklum och startades 2003.

40 barn

– Sedan våren 2017 är det samma styrelse här som på grannförskolan Vilda Tilda i Ucklum. Nu har vi 40 barn på två avdelningar, troll och älvor, och det känns som om det finns förväntan från fler och vi har också potential i de rymliga lokaler vi hyr.

Två stora fördelar med Svenshögen tycker Anette är järnvägen där tågen stannar vilket är viktigt för pendlarna och fastighetspriserna som är på en jämförelsevis låg nivå.

– Det gör det möjligt för unga att flytta hit och det betyder att de bildar familj och blir i behov av barnomsorg.

Hyr av kommunen

Hyresvärd är Stenungsunds kommun och hyreskontraktet löper på tre år. Anette är chef för båda förskolorna men är noga med att påpeka att de är skilda åt:

– Vi är två skilda bolag, ekonomiska föreningar och har formellt inget med varandra att göra

Planetskötare

Miljö är ledordet.

– Vi lär barnen att bli planetskötare, säger Malin Rasmusson, förskollärare som själv har två barn på förskolan. Hela vårt tänk bygger på hur viktigt det är att ta hand om planeten. Och vi är mycket ute och lär oss saker om den också.

Krav på maten

Då krävs det förstås bra mat, vilket är ett annat av Skogsbackens ledord. Ansvarig för det är Mona Utsten, själv Tjörnbo, boende i Morik mellan Skärhamn och Bleket.

– Mitt uppdrag när jag kom hit var att ta fram ett koncept som innebar att barnen skulle hjälpa till med maten.

Certifierad mat

Det gör de. Maten är också certifierad med tre KRAV-märken vilket innebär att minst 90 procent av råvarorna är ekologiska och alla animaliska råvaror är KRAV-märkta.

Två vegetariska

Mona Utsten förklarar sig vara mycket nöjd med standarden och att kunna servera två vegetariska alternativ varje dag.

Stenungsunds kommuns miljöpris är på 20 000 kronor och pengarna ska användas till att fortsätta Skogabackens arbete med miljöfrågor.

INGEMAR HAMMARSTRÖM

Relaterade artiklar
Fler artiklar