Förslag om flytvästtvång fördröjs

30 liv skulle kunna räddas varje år om det var tvång på flytväst. Men ett väntat förslag från Transportstyrelsens om lag på att ha västar i båten, skjuts upp på obestämd tid på grund av byråkrati.

75 procent av alla olyckor med fritidsbåtar skulle kunna undvikas om det var tvång på flytväst, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Trots detta har Transportstyrelsens utredning kring hur sjösäkerheten kan förbättras har pågått i flera år och förslaget om flytvästtvång som väntades komma i år fördröjs nu ytterligare. Detta på grund av att uppdragets karaktär inte är tillräckligt klarlagd.
Transportstyrelsen har i uppdrag att se över sjösäkerheten och få ner antalet olyckor men hur det ska göras på bästa sätt är omtvistat, trots att statistik visar att flytvästen räddar liv.
Men i hamnen i Stenungsund är ståndpunkten tydlig, flytväst är en självklarhet. Annette Borgström från Göteborg, som lagt till i Stenungsund med familjen, letar precis efter en flytväst till sin son.
– Vi har flytvästar till alla, även en del gästflytvästar, säger hon.
Rätt storlek
Transportstyrelsens väntades föreslå att flytvästar måste finnas i alla båtar, i rätt antar och rätt storlek till passagerarna. Dock utan krav på att passagerarna faktiskt ska bära västarna. Annette Borgström är positiv till förslaget.
– Jag tycker det är bra. Men det kan vara komplicerat att ha flytvästar i rätt storlek även till gäster, säger hon.
Kennet och Lotta Karlsson från Orust är inne på samma linje.
– Vi har flytvästar, även några att låna ut, men det kan ju vara besvärligt att även ha i rätt storlek till besökare, säger Kennet Karlsson.
Lotta Karlsson instämmer.
– Det får allt ligga på deras ansvar. Vi har flytvästar till barnbarnen, men inte så många till vuxna gäster.
Lånar västar
Timo Laitinen från Stenungsund tar det för givet att ha flytväst i båten. Och att få tag i västar i rätt storlek är inte något problem för honom.
– Vi lånar flytvästar om det behövs. Vi ska ut nu med en tre månaders bebis och har köpt den minsta flytvästen vi kunde hitta, även det gick.
Att ha flytväst i båten men inte bära den, tycker han är konstigt.
– Om du har den med dig, varför ska du inte ha den på dig? Nu finns det dessutom både snygga och praktiska flytvästar.
Katharina Hedström
redaktionen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar