Försökte stoppa kapellskärning – misshandlades

En man fälls för att ha misshandlat en lastbilschaufför som försökte stoppa ett inbrott i en annan lastbil. I samband med händelsen hotades också två chaufförer.

Klockan var runt två på natten den åttonde februari förra året och två lastbilschaufförer hade lagt sig för att sova i sina fordon när de såg hur en bil parkerade framför den ena förarens lastbil på rastplatsen vid Ödsmålsbron. De båda berättade i förhör hur de såg att två män gick ur bilen och hur en av dem började skära med kniv i ett lastbilskapell.

Den ena föraren blinkade då med lyset för att signalera att han såg dem. Men i samband med det angrep de båda männen föraren. I en annan lastbilen drog då den andra chauffören igång sitt överfallslarm. Männen riktade sin uppmärksamhet mot honom istället och kastade en sten mot framrutan så att den sprack samtidigt som en av männen också hade en kniv synlig.

Förarna har sedan berättat att männen återvände till den första lastbilen och hotade föraren i den genom att visa kniv men också genom att slå i framrutan så att den sprack. När den andra lastbilschauffören såg detta gick han ur sin lastbil för att hjälpa kollegan. Enligt föraren ska då en av männen misshandlat honom genom att slå mot hans ansikte, bröst och nacke.

En man i 35-årsåldern åtalades misstänkt för de två fallen av olaga hot och misshandeln mot en av förarna. Den misshandlade mannen pekade ut den åtalade och sa sig känna igen mannen både i en fotokonfrontation, som visserligen ifrågasattes av rätten, men också i ett garage innan rättegången startade.

Den åtalade mannen nekar till brott och menade att han inte varit på platsen vid det aktuella tidpunkten även om han inte kunde minnas var han istället befann sig. Enligt honom tillhörde bilen som sågs på platsen en släkting, men den var utlånad till en annan person vid händelsen.

Tingsrätten anser att de båda chaufförernas berättelse är samstämmiga och tillförlitliga och att deras berättelse också stämmer överens med skadorna på lastbilarna. Mannen döms därför av tingsrätten till fängelse i fem månader. Mannen ska också betala 15 000 i skadestånd till den misshandlade mannen och betala för skador lastbilarna.

Vem den andra förövaren var är oklart.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se