Första kvinnliga båtman

Utbildad sjökapten från Ödsmål går i bräschen för kvinnor till sjöss.

Evelina Standar har aldrig tvekat över sitt yrkesval. Efter seglargymnasium fortsatte hon på temat hav och utbildade sig till sjökapten. Nu är hon första kvinnliga båtman som jobbar på Lysekils lotsstation.

En av nio båtmän på lotsstationen i Fiskebäcksvik, strax söder om Preemraff, är Evelina Standar. Deras uppdrag är att transportera lotsar till och från fartyg som har beställt lotsning.

– Vi är alltid två ombord. En av oss kör båten, den andra navigerar och ser till att lotsen kan ta sig på och av lejdaren på ett säkert sätt, berättar hon.

Mest killar

Det är ganska ovanligt med tjejer som arbetar till sjöss, men då Evelina Standar läste till sjökapten på Linnéuniversitetet i Kalmar var det flera tjejer i hennes klass.

– För mig är det ingen stor grej, men det är nog bra att det är både tjejer och killar på en arbetsplats, likaväl som det är bra med en spridning i ålder. Vi unga kan lära oss mycket av dem som har arbetat länge, säger hon.

Det är ett skiftarbete där var och en jobbar i 4-5 dagar. När de är lediga så lagar de mat tillsammans och ser på tv.

– Det här är nog bästa jobbet jag kan tänka mig, med trevliga arbetskamrater och att få köra båt. Om jag tänker tio år framåt så hoppas jag att jag är kvar.

Det varierar hur många fartyg som ska lotsas.

– En kväll hade vi tio båtar, men det är är inte så vanligt. Det kanske kan vara runt tio på ett dygn. Om raffet har ett planerat stopp får vi en lugnare period, men vi får även uppdrag ibland för fartyg som ska in till Lysekil.

En viktig del i jobbet på är sjöräddningen. Eftersom lotsstationen är bemannad dygnet runt så har personalen fått i uppdrag av Sjöfartsverket att åka ut på sjöräddning, ofta i samarbete med sjöräddningssällskapet. I sommar har Evelina Standar varit med vid två tillfällen, en segelbåt som hade kapsejsat och ett roderhaveri.

Från Ödsmål

Hon bor i Kalmar, men är född och uppväxt i Ödsmål. Familjen har alltid haft fritidsbåt. En person som har betytt mycket för att hon valde att gå till sjöss är hennes morbror Bo Hamilton.

– Jag fick jobb som lättmatros på Atlantic Companion där han var befälhavare. Där lärde jag mig mycket och kände att jag ville fortsätta på den banan.

När hon är ledig tar hon gärna en tur med egna segelbåten som hon har tillsammans med sin sambo. Även han är sjökapten och jobbar som lärare på Linnéuniversitetet.

Carin Jacobsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar