Arkivfoton

Fortsatt lägre inkomst för kvinnorna i STO

Kvinnorna ligger fortfarande efter männen när inkomsterna jämförs. I STO-kommunerna är det fortfarande en bra bit kvar innan inkomsterna är jämställda.

Till internationella kvinnodagen har nyhetsbyrån Siren sammanställt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, på kvinnor och mäns snittinkomst under 2016. Det visar att det är en bra bit kvar till jämställda inkomster.

Sett till hela landet låg kvinnornas sammanräknade förvärvsinkomster på i snitt 240 000 kronor det kan jämföras med männens snitt på 315 000 kronor. Det gör att kvinnorna bara hade 76 procent av männens snittinkomst.

– I och med familjebildning förändras utvecklingen av inkomsterna drastiskt. Kvinnor får en rejäl inkomstminskning när de får barn, hamnar på en helt annan nivå och kommer aldrig ikapp männen, säger Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt henne är den stora anledningen att kvinnor i högre grad jobbar deltid under många år och får en sämre löneutveckling.

Bland STO-kommunerna såg inkomstskillnaderna ungefär likadana ut under 2016. I Stenungsund hade kvinnorna 70 procent av männens snittinkomst, på Tjörn var motsvarande siffra 72 procent och på Orust 73 procent. Samtliga var alltså något lägre än rikssnittet.

Medianvärdet på kvinnornas förvärvsinkomst i Stenungsund var under 2016 knappt 260 000 kronor medan männens var knappt 371 000 kronor. På Tjörn var motsvarande siffror för kvinnorna drygt 250 000 kronor och drygt 349 000 för männen. På Orust var medianvädet på förvärvsinkomsterna knappt 229 000 kronor för kvinnor och drygt 312 000 för männen.

Störst skillnad i kronor var det i Danderyd där kvinnorna hade 140 000 kronor lägre medianinkomst än männen medan kvinnorna i Markaryd hade lägst andel, 66 procent, av männens snittinkomst.

Skillnaderna i inkomster har heller inte minskat speciellt mycket. För tio år sedan hade kvinnor 74 procent av männens snittinkomst och 2016 var siffran alltså 76 procent.

– Könslönegapet har varit ganska konstant sett över en trettioårsperiod. Det har inte hänt så mycket. Med tanke på samhällsutvecklingen i övrigt är det lite förvånande att det har bitit sig fast, säger Erica Lindahl.

I Haparanda var det minst skillnad mellan kvinnorna och männens snittinkomst. Där hade kvinnorna 89 procent av männens snittinkomst vilket motsvarade 25 000 kronors skillnad under året.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

Så sammanställdes statistiken

Den sammanräknade förvärvsinkomsten består av inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet. I inkomst av tjänst ingår löneinkomst, inkomst från pension, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan.

Siffrorna gäller personer som är 20 år och äldre och som bott i Sverige under hela året.

Relaterade artiklar
Fler artiklar