Fortsätter driva i egen regi

De flesta av apoteken som ingår i Apoteksgruppen säljs till ett baltiskt företag, men apoteken i Stenungsund och Stora Höga kommer fortsatt att drivas lokalt.

– Vi tror på att driva dem så som vi har gjort hittills, säger apotekschef Hanna Stenstad.

Svenska staten har ägt bolaget Apoteksgruppen, som har fungerat som ett servicebolag som har stöttat och samordnat de 189 apoteken som har drivits enskilt på franchisebasis. Nu har servicebolaget sålts till litauiska apotekskedjan Euroapotheca. I samband med detta har franchisetagarna till 156 av apoteken också sålt sina apotek till kedjan, medan 33 har valt att fortsätta driva dem själva.

Enligt uppgifter i media har de som sålt gjort sig en rejäl hacka. Det har dock inte lockat Hanna Stenstad att sälja.

– Vi vill fortsätta i branschen på samma sätt som vi gör idag. Vårt fokus har alltid varit att vara en lokal hälsopartner och vi vill fortsätta i samma anda. Jag är lite förvånad att det inte var fler apotek som ville fortsätta driva i egen regi, säger hon.

Apoteken är fortfarande knutna till servicebolaget Apoteksgruppen efter försäljningen till Euroapotheca. Vad det kommer att innebära framöver är än så länge oklart.

– Köpet är precis klart, men det ska bli spännande att se hur de driver det vidare. Det de har gått ut med är att de vill etablera sig i Sverige. Jag vet att de har en bra webhandel, så det kan vara något som vi får nytta av.

Kommer det bli någon förändring för konsumenterna?

– Inte inom den närmsta tiden. Om jag får gissa tror jag att Apoteksgruppen kommer att synas mer i media och reklam framöver, säger Hanna Stenstad, som har fått mycket frågor från kunderna sedan media började skriva om försäljningen.

– Det slogs upp ganska stort i massmedia att det skulle säljas, men man kunde inte läsa ut vilka apotek det var som blev sålda. Så det är många som har frågat om vi har blivit uppköpta. Men de blir lugnade när de hör att vi blir kvar. Det är roligt att höra.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar