”Frågor om havet berör alla som bor här”

Hur ligger det till med fiskebeståndet i STO-området? Och hur mår ålgräsängarna egentligen? Svaret på dessa, och många andra, frågor, får du i Åtta fjordars nya podcast.

Sara Ejvegård, miljöinformatör på det kommunala samarbetsprojektet Åtta fjordar, är den som leder podcasten:

Varför har ni startat podcast?

– Vi har ju ett uppdrag på Åtta fjordar att föra ut information om det vi arbetar med till allmänheten, och nu ville vi pröva att göra det på ett nytt sätt. Vi har tidigare haft en del informationsmöten men det är inte alltid det kommer så många dit. Många tycker kanske inte att det berör dem själva, men frågor om havet berör egentligen alla som bor häromkring.

Vad kommer podden att handla om?

– Vi har gjort ett avsnitt hittills som handlar om marin ekologi, med professor emeritus Susanne Pihl Baden, och har sju avsnitt till på gång. Ett ska handla om problematiken kring ålgräs, som ju har försvunnit i massor längs Bohusläns kuster. Vi intervjuar en doktorand om vad det innebär att det försvinner och vad som kan göras för att få det tillbaka. Ett annat avsnitt ska handla om fiskebeståndet och vad vi gör för att följa upp utvecklingen där. Det blir ganska blandat.

Vem tänker ni er ska lyssna?

– Så många som möjligt naturligtvis, och gärna en lite yngre publik. Det vore roligt om vi kan nå dem mellan 15-35 med det här.

Hur många lyssnare har premiäravsnittet fått?

– Det är 136 stycken hittills, så det är ingen stor anstormning direkt. Men vi vill verkligen försöka nå ut brett. Tanken är att det ska vara lättillgängligt och intressant, även för dem som inte har några förkunskaper.

Vad hoppas ni att det här ska leda till?

– Förhoppningsvis att man får en större förståelse för allt som finns i närområdet. Det är lätt att förfasa sig över allt som händer med miljön runtom på klotet, men det finns väldigt mycket här där vi bor som vi behöver hjälpas åt att ta hand om på bästa sätt.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar