Framtidens centrum i Svanesund

KRÖNIKA Minns ni parollen: ”Ta en stund för Svanesund” som satt uppe under sommaren? Vi var ett antal som följde uppmaning. Inte så många dock, cirka 250 av över 2000 boende svarade på enkäten. Sammanställningen av idéer och förslag finns nu på kommunens hemsida. Läs!

”Kommunen” förresten, vem, vad, vilka är det? ”Kommunen” är inte någon mer eller mindre osynlig enhet som ”bara” finns, någonstans. Kommunen är vi alla som bor och verkar här, nya som gamla. Därför ska du göra din röst hörd när möjlighet ges. Tycker jag. Den som tiger samtycker. (Kommunen pratar för övrigt med fler grupper än de som deltog i enkäten.)

Bro. Nu igen.

Enligt kommunens sammanställning ansåg ”flertalet” att en bro är framtidens melodi och Svanesunds räddning undan sotdöden. ”Hela” 52 personer i enkäten ville ha en bro. Och många (fler) ville ha utbyggd service, pub, butik, vårdcentral osv. Det intressanta med det är att mycket att vad Svanesundsborna önskade sig har ju funnits. Alldeles nyligen. Distriktssköterska, apotek, klädbutik, tandläkare och ”pub” (Cateva) men frågan är om vi som bor här utnyttjade dessa etablissemang? Eller handlade vi i Göksäter eller Stenungssund? Billigare där kanske? Ni vet väl att det finns en koppling mellan att driva en rörelse och antalet kunder?

Jag minns norrmannen som kom till en av öns mindre orter och undrade varför affären hade stängt. Svaret var att det inte fanns några kunder under 10 månader eftersom norskar och göteborgare köpt upp halva byn. Han tyckte det var dålig service. Det skulle finnas allt, åtminstone dom 3 veckor om året som han var där.

Jag ska inte fördjupa mig i för och emot bro (jag är emot) men den kommer enligt kartor jag sett, att ligga strax utanför Svanesund och jag bara undrar om det finns något enda exempel på orter som har överlevt när vägar, broar eller annat dragits utanför ett samhälle? Svaret är nej. Men hörrni! Det måste ju vara dom andra, dom nyinflyttade som byggt fina hus, det är dom som vill ha bro! Det tror jag. Och jag har alltid undrat: Varför flytta till en ö om det första jag vill ha är en bro?

Lösning? Fler pendlingsparkeringar, även i Svanesund. Tätare färjeturer. Buss och tågförbindelser i världsklass, så är saken biff. Ju färre bilar på vägarna så klarar vi miljömålen snabbare. Bra för luften och bra för de allra minsta. För barnen skull vill vi ju ha en bra miljö! Eller?

Lars Einar Engström

Hiss

Att ”kommunen” går ut och frågar oss alla. Delaktighet ger styrka även om vi tycker olika.

Diss

Dom som inte svarar på enkäter och deltar i kommunbygget för framtiden.