Från Branäs till Treriksröset på åtta dagar: ”Vi ville få lite utmaning”

Kompisarna sa till dem att det var omöjligt att åka så långt norr ut med skoter. Och Johan och hans son Samuel Johansson från Ödsmål var inte sena att anta utmaningen. Nu har de tillsammans med två andra kört från Branäs till Treriksröset på snöskoter på åtta dagar.

Fyra killar på fyra snöskotrar antog utmaningen att åka till Treriksröset på snöskoter. På torsdagen nådde de sitt mål, åtta dagar efter att de startade från Ambjörby i Branäs.

Varför gör ni det här?

– Vi gör det för att få lite utmaning och för att vi inte hade någon annat att göra, säger Johan Johansson på telefon från Kiruna på torsdagskvällen.

Dessutom ville de passa på när sonen Samuel ändå hade lov.

Hela äventyret började som sagt tidigt på torsdagsmorgonen förra veckan i Ambjörby och gick sedan vidare över Sälen och till Idre där de övernattade första natten. Sedan åkte de vidare till Lofsdalen och Funäsdalen.

Magnus Andersson, Sebastian Frick, Samuel Johansson.

Övernattningarna har varit på hotell som man bokat samma dag. Sedan bar det vidare till Vålådalen och sedan över till Åre.

– Där käkade vi middag och körde sedan vidare mot Åkesjön. Den dagen körde vi 42 mil.

Körde över Sarek

Vidare mot Gäddede, Slussfors och Borgafjäll och Saxnäs.

– Och sedan åkte vi över Sarek, det var fantastiskt fint, och ner till Stora Sjöfallet.

Under turen följde de skoterspåren uppe på fjällen. När de var vid Gäddede hade det fallit 80 centimeter nysnö och det var emellanåt svårt att spåra.

– Men även skoterskyltnigen var dålig på sina ställen. Men vi har kunnat orientera oss med våra kartor och tragglat rutten.

Både Johan och Samuel tävlar på elitnivå med vattenskoter och har åkt lite friåkning med snöskoter men aldrig varit så långt norrut tidigare.

– Det har varit fysiskt påfrestande, vi har suttit på skotern i 10 och 12 timmar om dagen.

Minus 38 i Nikkaloukta

På torsdagen startade de i ett 38 grader kallt Nikkaloukta för att på eftermiddagen nå Treriksröset. Men då det rådde skoterförbud fick de gå sista biten.

– Det var svinkallt men jätteljust och fint, säger Johan Johansson.

Nu är de tillbaka i Kiruna och har lastat skotrarna på släpkärra och i morgon bitti, fredag, går färden åter ner till Branäs.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se