Fullt ös på alla joggare

Regnet öste ned, lervällingen skvätte på bara ben men det stoppade inte eleverna vid Ängås skola från att ge järnet.

Skoljoggen är ingen tävling, utan en manifestation för rörelse, glädje och hälsa. Ängås är en av 2000 skolor i landet som årliga deltar i Skoljoggen och skapar en festlig stämning av glada springande barn vid skolan. Skoljoggen har funnits sedan 1982, arrangeras av Skolidrottsförbundet, är ett evenemang som Ängås utvecklat på sitt vis. Varje år får elever i årskurs fem planera Skoljoggen för skolans övriga elever.

– Vi har skapat grupper som ansvarar för olika ansvarsområden. En del håller i uppvärmning, andra tar tiden och vi är cheerleaders som hejar på eleverna då de springer i skogen, säger Isabelle Larsson som liksom kompisarna i cheerleaders gruppen är utrustad med färgglada pompoms.

Uppvärmningen hölls av femmorna i skolans lilla gymnastiksal. Det bjöds på ett svettigt och glatt pass med taktfast musik. Varma elever och pedagoger fick sedan dra på sig regnkläder och ta sig till motionsslingan utanför skolan. För regnade gjorde det, det öste ned.

Regnet piggade bara upp motionärerna som med stor entusiasm laddade för att ta sig kilometern runt slingan. Skoljoggen är ingen springtävling men det var ändå många som valde att både få sin tid tagen av tidtgargruppen och även springa så fort de bara kunde.

En som sprang hela vägen var Richard Svensson. Han är sex år gammal och går i årskurs ett. Med den blå regnjackan på spurtade Richard över mållinjen. Lite svettig men mest nöjd över sin prestation.

– Det var lättare än jag trodde. Lite jobbigt i den långa uppförsbacken men jag sprang hela vägen – ända in i mål.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar