Peter Önnered, Barbro Johansson och hunden Freja är ute på sin premiärtur med husbilen. Foto: Alice Nordevik

Fullt tryck på campingar

En rekordsommar väntar för svenska campingar.

– Det är skitkul. Det är tryck här hela tiden, säger Anders Jönsson på Stenungsunds camping.

Sommaren 2017 är en husvagns – och husbilssemester för många svenskar. Enligt branschorganisationen SCR Svensk Camping går de svenska campingplatserna mot en rekordsommar.

I en undersökning har mer än hälften av campingarna som är medlemmar i organisationen sett en ökning av bokningar jämfört med fjolårets sommar, som var en rekordsommar. Totalt uppger 92 procent av medlemmarna att bokningarna antingen har ökat eller är oförändrade från i fjol.

Anders Jönsson är delägare i Stenungsund camping och håller med om att det är en bra sommar för camping. De är fullbokade hela juli.

– Det är skitkul och går riktigt bra. Vi har högt tryck hela tiden och det är högre tryck i år, det är det, säger Anders Jönsson.

Enligt honom är vädret den starkaste bidragande orsaken till en stark campingsommar. Både i Sverige och i resten av Europa.

– Är det bra väder och en bra prognos så vet man direkt att det smäller på. Folk är väldigt mobila idag. Sedan börjar det bli olidligt varmt att husbila i södra Europa vid den här tiden och då lockar vädret och tryggheten i Sverige.

Anders Jönsson berättar att Stenungsund sällan är en slutdestination för campare. Enligt honom är det ett delmål på väg mot Norge. Utländska turister anländer med färjan till Göteborg och sover sedan en natt i Stenungsund innan man fortsätter sin resa norrut.

– De flesta av våra besökare är svenskar. Men sedan är det också mycket holländare, tyskar och norrmän. Det börjar komma hit lite tjecker och en och annan polack. Det är roligt att se att östeuropéerna också börjar hitta hit, säger Anders Jönsson.

Peter Önnered och Barbro Johansson från Jämtland har hakat på campingtrenden och de har nyss anlänt till Stenungsunds camping.

– Det är vår första riktiga tur med husbilen, vi ska vara borta en vecka, säger Peter Önnered.

Fler husbilar

Enligt SCR Svensk Campings undersökning är husbilsgäster den grupp som ökar mest på svenska campingar. 61 procent av campingplatserna som svarat på deras undersökning uppger att de tror att husbilar kommer stå för den största ökningen under sommaren 2017. Enligt husbilsbranchen ökade antalet nyregistrerade husbilar med 32 procent bara förra året.

– Husbilar ökar hela tiden och är dominerande. Tältandet ökar också, det enda som står still eller kanske minskar är antalet gäster med husvagn. Sedan ökar cykelturismen mer och mer och det är många av cyklisterna som väljer att stanna i Stenungsund, säger Anders Jönsson.

Linus Annlöv

Alice Nordevik

redaktionen@stenungsund.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar