Gammal PC blev nytt arkadspel

En gammal datorskärm och en PC eller laptop tillsammans med hyllplan från en garderob – och lite tålamod på det, kan bli ett arkadspel. Det fick ungdomar vid fritidsgården i Henån lära sig under sportlovet. 

Under sjuttio- och åttiotalet så var arkadspel det enda sättet som vanligt folk kunde spela dataspel på. Dagens mobiltelefoner var långt ifrån uppfunna. Arkadspel var en stor kluns till möbel med ett inbyggt dataspel och gjord för att tåla daglig misshandel i offentliga miljöer. Det kostade en liten summa att spela dem, ofta en eller två kronor per spel till en början, och senare en femma eller tia. Det funkade ekonomiskt eftersom spelen var gjorda att spelas i ett par minuter. De var föregångaren till vår tids spel på mobiltelefoner, med skillnaden att de var fokus för umgänge i köpcentrum och spelhallar.

Det finns fortfarande arkadspel, men de har nästan försvunnit till förmån för automatspel-maskiner. Den gamla spelformen har krupit in i spelkonsoller och mobiltelefoner och sedan utvecklats vidare.

Men det går att bygga en arkadmaskin själv, och det är inte så svårt som man kan tro.

– Det behövs en gammal PC, en gammal TV eller datorskärm och ett par högtalare. Till det behövs en ram som kan byggas av bokhyllor eller bänkskivor. Allt som behövs finns ofta redan i hemmet, säger Rikard Larsson som höll kurs för ungdomarna i Henån.

Rikard har byggt ett flertal arkadspel, framförallt på Tjörn där han håller studiecirklar i att bygga just spel.

– Även flipperspel, lockar Rikard med.

Spelen som används kan laddas ned och läggas på en USB sticka, ingen internetuppkoppling behövs.

– Alla de gamla spelen finns helt lagligt att ladda ned. Pacman, Mortal Kombat, Super Mario och Donkey Kong, bara att välja.

Det går att bygga ett spelkabinett på många olika sätt och i oändligt olika format.

De sportlovslediga ungdomarna i Henån fick se hur enkelt det är att göra allting själv från kontrollpanel med joysticks och knappar till installering av program och spel. Robin Arvidsson som kom med kompisarna Simon Samuelsson och Wilhelm Olsson fastnade snabbt i spelens värld, med en grafik som hackade och med spel som inte på när kan jämföras med de som finns i ungdomarnas mobiltelefoner. Robin släppte knappt arkadspelet Rikard hade med.

– Det här är så häftigt! Det är kult! 

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar