”Ge oss en timme i veckan”

Marlene Tinnberg jobbar med integration i Stenungsund. Hon säger att hon är optimistisk men samtidigt tycker hon att det är svårt att få hjälp:

– Det är svårare än jag trodde att hitta Stenungsundsbor som kan tänka sig att ställa upp som språkhjälp en timme i veckan.

Marlene har drivit projektet som heter Språkvän/ flyktingguide. Försökt få människor att erbjuda sig att träffa nyanlända, i familj eller ensamma, en timme i veckan för att prata svenska eller för att svara på frågor om hur det svenska samhället fungerar.

Erika Jonsson bor på Hasselbacken i Stenungsund och är om några månader klar med sin utbildning till integrationspedagog.

– Jag har studerat i Nyköping och gjort praktik som flyktingguide här i Stenungsund, berättar hon. Mitt examensarbete skrev jag om Språkvänner, hur väl det slagit ut och hur viktigt det är för integrationen.

Hon är förvånad över att samhället inte verkar ta integrationsfrågan på allvar. Hon träffade Nebal Bouti, nyanländ från Syrien, i trappuppgången och blev inbjuden på kaffe.

– Innan jag träffade Erika pratade jag inte så mycket svenska, nu kan jag prata och förstå riktigt bra, säger hon.

Nebal kom till Sverige från krigets Syrian i november 2014. Hennes man, Hadi Ktait, jobbar som modersmålslärare på Häggvallskolan i Höviksnäs. De har två barn, Lamar och Omar.

Lättare för barnen

– Barn har lättare att integreras, säger hon. För dem är inte språket något problem, det är inget hinder för dem att skaffa nya kompisar.

Nebal jobbade som flygvärdinna innan bomberna föll över Damaskus och familjen var tvungen att fly.

– Det är ju därför de kommer, säger Erika. De var tvungna för att överleva.

Marlene Tinnberg har i 23 fall matchat, som det heter, nyanlända med infödda svenskar i Stenungsund.

– Jag önskar att det hade varit många fler, säger hon. Behovet är stort. Jag har en kö av nyanlända män mellan 25 och 35 år som inget hellre vill än att träffa och prata med svenskar.

Fika och promenader

Första mötet sker i kommunhuset.

– De får träffas och sedan brukar det handla om fika och promenader.

Mattias Wahlberg är en av de Stenungsundsbor som nappat.

– Jag har Mohammed el Mazain från Egypten som språkvän, berättar han. Vi träffas och pratar med varandra någon gång i veckan. Jag har lärt mig massor av honom och förhoppningsvis kunnat lära honom en del också. Det är inte så svårt, vi har hittat en bra nivå att lägga det på och jag ser detta som en möjlighet och inte någon börda.

– Detta var ett bra sätt att använda mitt engagemang.

INGEMAR HAMMARSTRÖM

Relaterade artiklar
Fler artiklar